Anna Carlsson

En dag för 11 år sedan i oktober blev jag uppringd av Anna. Hon hade först varit pryoelev och sedan cykelinstruktör hos oss när vi drev David Träningscenter. -Du kommer inte att tycka om det här men jag ska tävla på SM i Athletic Fitness och jag vill att du hjälper mig, sa Anna. -Det är inte det att jag inte gillar det men om du ska göra det här ska du göra det av rätt anledning och det finns alltid en risk för ätstörningar när du följer en så strikt kost som du måste göra när du ska tävla i en fysiktävling och jag vill inte att du ska råka illa ut, sa jag. -Jag är tävlingsinriktad och vill vinna det där, sa Anna. -Jag har sett många tävlingsprojekt och ju fler kockar desto sämre soppa, sa jag. -Fundera därför över vem du har mest förtroende för, lyssna bara på den personen och slå dövörat till för alla andra, annars blir det inget bra, sa jag.

Men Anna var obeveklig, hon hade redan bestämt sig för vem som skulle hjälpa henne. Hon var 21 år och skulle tävla i SM i Athletic Fitness om ett knappt halvår. Jag funderade på hur jag skulle ta mig ur den här situationen så jag sa till henne att om jag ska hjälpa dig då måste du göra precis som jag säger för det tänkte jag att det går hon ju aldrig med på men det gjorde hon. Anna var en envis flicka som visste vad hon ville. Det hade jag lärt mig när hon ringde och ville komma och prya hos oss och jag nekade. Anna gav sig inte, hon skulle minsann prya hos oss så det så och likadant var det när hon ville bli cykelinstruktör och jag försökte skrämma upp henne med vilka höga krav vi ställde på våra instruktörer, det var lika lönlöst det, Anna skulle bli cykelinstruktör, punkt slut.

Så jag gav upp och lovade att hjälpa henne med träning och kost och vara med på hennes träningspass i tre veckor för att optimera hennes träningsteknik. Jag funderade över om jag inte kunde komma på ett ännu effektivare sätt att träna. Jag plockade bort två övningar från mitt träningssystem och modifierade träningsprogrammet för Athletic Fitness och började träna Anna. När jag hade tränat  henne i två veckor tittade hon på mig med sorgsna ögon och frågade om det var den sista veckan som jag skulle vara med henne. Annas brinnande vilja och min kunskap var en oslagbar kombination. När jag hade tränat henne i tre veckor trodde de andra på gymmet inte sina ögon. Anna tränade fruktansvärt hårt och hennes muskler växte framför ögonen på oss. Veckorna gick, det blev vinter och det blev vår och när det var dags för tävling hade jag varit Annas personliga tränare på samtliga hennes träningspass utom ett sex dagar i veckan i nästan ett halvår.

När Anna kom till gymmet en dag frågade jag henne om hon hade sett bilderna som Ajjan hade tagit på hennes konkurrenter på Fitnessfestivalen. -Såg du vilka bra rumpor de hade, undrade jag. -Tyckte du?, jag var inte så imponerad jag, svarade Anna. Jag log och jublade inombords för då förstod jag att Anna menade blodigt allvar med sin satsning.  Hon tänkte minsann slå dem allihop hon. Vi förvandlade lilla Anna från en klen skolflicka till en amazonkvinna på mindre än ett halvår. Det här blev ett mycket uppmärksammat projekt som folk som tränade på vårt gym fortfarande vill prata om när de ser mig.
-Kommer du ihåg när du tränade Anna?, det är det värsta jag någonsin har sett, brukar de säga.

När jag började hjälpa Anna vägde hon 62 kilo och på tävlingsdagen vägde hon in på 68 kilo och då hade vi plockat bort minst 6 kilo fett från hennes kropp. Förvandlingen var total. Jag var väldigt stolt över tappra lilla Anna som tränade så hårt och fick sådana resultat att alla på gymmet pratade om henne. När Anna knallade in på scenen på tävlingsdagen darrade Sveriges etablerade fitnesstjärnor. Hon var så himla tjusig och hade de snyggaste axlarna och den finaste rumpan. Anna såg fantastisk ut och blev 4:a i fysikronden på SM i Athletic Fitness 2002 i hård konkurrens efter mindre än ett halvårs hård träning.

Året efter blev Anna antagen som gladiator i TV 4:s populära program Gladiatorerna och fick artistnamnet Embla efter gudinnan Embla i fornnordisk mytologi. Så här skrev TV 4:s presstjänst om Embla inför premiären av den femte säsongen av Gladiatorerna: “Embla är sprallig med massor av kraft och energi. Hon tar sig an varje uppgift med ett leende och har alltid ett skratt i beredskap. Positiv och glad gör hon tävling till lek.”

Den här charmiga värmlandstösen är skygg och hemlighetsfull, henne får man dra saker ur. Jag brukar kalla henne för fitnessbranschens Greta Garbo men samtidigt har Anna mycket humor och lätt för att skratta. Ibland skrattar hon så att hon tappar andan. Vi hade roligt och trivdes mycket bra tillsammans. Jag har många trevliga minnen från det där halvåret tillsammans med Anna. När hon satsade allt. Det är det roligaste jag någonsin har gjort och det var startskottet på min karriär som personlig tränare.

Lämna ett svar