En junior och en B-lagsåkare levererar i ett stjärnspäckat svenskt längdskidlandslag

Medan det är ett fullständigt mörker på herrsidan i svensk längdskidåkning har det aldrig tidigare sett så ljust ut på damsidan som det gör nu. Alvar Myhlback är ett framtidshopp men han är bara 13 år så vi får vänta ett tag. Inför VM i Seefeld som började i torsdags hade jag därför stora förhoppningar på Sveriges damer men det började inte som vi hade tänkt oss med tre medaljer i sprint. Det började med bedrövelse och sorg trots ett silver men det var inte ytterligare ett silver Stina Nilsson ville ha. Hon drömde om guld och det gjorde hela Sverige. När säsongen började trodde vi mest på Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

Mästarinnan
Sverige har en flerfaldig olympisk mästarinna och flerfaldig världsmästarinna i laget. Tärendötjejen Charlotte Kalla har 14 säsonger och 12 vinster i Världscupen, 3 OS-guld och 2 VM-guld på meritlistan och totalt 21 mästerskapsmedaljer hemma i prisskåpet. Charlotte började med att vinna skidpremiären i Bruksvallarna. Så långt såg allt ut som det skulle. Hon slog visserligen en junior med bara 11 sekunder. Charlotte tränar ned sig inför mästerskap och får sedan leta i gömmorna efter formen. Det har inte varit någon skillnad den här gången förutom att hon har fått gräva ännu djupare och att formen inte har infunnit sig men idag hoppas jag att den har det. Charlotte måste åtminstone vara i form till till torsdagens stafett.

Den makalösa
Sverige har också världens näst bästa skidåkare i laget. Makalösa Ebba Andersson som har slagit igenom med dunder och brak den här säsongen och levererat i varje Världscuptävling hon har ställt upp i. Ebba har tre andra platser och tre tredjeplatser i Världscupen den här säsongen. Ebba började VM med irriterade luftvägar efter kylan på SM i Sundsvall då hon åkte bedårande diagonalåkning. Ebba missade därför lördagens skiathlon. Ebba har varit hes och tappat rösten och därför ställde hon inte upp på några intervjuer på gårdagens presskonferens. Ebba måste spara rösten och halsen men idag blir det åka av i de fina skidspåren i Seefeld. Räkna med att få se en pigg Ebba som åker diagonalåkning perfekt idag.

Den halta
Sverige har ytterligare en olympisk mästarinna i laget. Hon hade fyra VM-silver men saknade ett VM-guld. Stina Nilsson var överlägsen i sprinttävlingarna i vinter ända tills hon blev skadad vid målgången i semifinalen i Otepää för en månad sedan då hon haltade ut från målområdet i Otepää och nu är hon världsmästare i teamsprint. Stina är busig och hittar på hyss som de andra åkarna måste genomföra i TV på Tour de Ski och skrämmer slag på sin mamma men hon tycker inta bara att skämt är roliga. Hon tycker att rehab är roligt också. Med en sådan inställning kan man bli världsmästare. Stina har en unik fokuseringsförmåga. Hon går in i sin bubbla och har “tunnel vision”. Stina som är morgonpigg skuttade ur sin säng varje morgon i en månads tid för behandling och rehabträning. Hon ångrar säkert inte att hon tog sig an sin rehab som en utmaning och med glädje. Det har resulterat i en silvermedalj och en guldmedalj hittills i VM. Det innebär att hon leder medaljligan på damsidan. Hon fick inte sitt efterlängtade VM-guld i torsdags men det är ett VM om två år igen.

Sverige ställer upp med världsdsåkare, juniorer och B-lagsåkare
Sverige har tre sprintåkare i världseliten och tre distansåkare i världseliten. Vi har en av skidvärldens mest erfarna och framgångsrika skidåkare i det svenska skidlandslaget. Vi har världens näst bästa skidåkare den här säsongen i laget. Vi har en olympisk mästarinna i sprint i laget. Vi har en sprinter som har dominerat säsongen, blivit allvarligt skadad och mirakulöst rehabiliterat sig på fyra veckor som nu är världsmästare i teamsprint. Det är ett rent under. Trots det är det de prestationer som en junior och en B-lagsåkare har levererat under VM i Seefeld det som imponerar mest på mig.

Junioren
Steget från junior till senior i världseliten brukar vara långt men trefaldiga juniorvärldsmästaren Frida Karlsson lyssnar inte på sådant. Frida har bråttom. Hon har bråttom i början av sina lopp och hon har bråttom att etablera sig i världseliten. Så bråttom att hon blev sjua i sitt första Världscuplopp förra söndagen och femma och bästa svensk i sitt första senior VM i skiathlon i lördags. Frida Karlsson undrar om hon kommer att få åka någon mer distans i detta VM. Det behöver hon inte undra för det lovar jag henne att hon får. Frida säger att Therese är svår att slå men att det inte är omöjligt. Therese Johaug var 1:07 före Frida i mål i lördags men de sista två kilometrarna åkte Frida Karlsson snabbast av alla. Hon var nästan 7 sekunder snabbare än Therese.

B-lagsåkaren
B-lagsåkaren Maja Dahlqvist undrar om hon kommer att få vara med i landslaget nästa säsong. Hon är friidrottaren som inte var något bra på att åka skidor men som tyckte att skidåkning var roligast och därför valde skidgymnasiet. Hon är sprintern som inte var med i landslaget när den här säsongen började. Hon var med i B-laget. Hon är sprintern med temperament. Stjärnskottet Jonna Sundling hade vunnit en sprinttävling i Världscupen i år men Maja Dahlqvist hade bara varit tvåa och trea. Maja kom till Seefeld av en enda anledning, hon skulle bli världsmästare. Hon föll i den individuella sprinten och var otröstlig och urförbannad. När upploppet började på den sista sträckan i finalen på teamsprinten sa Maja till sig själv att “Jag tar det!”, Maja visste att hon skulle bli världsmästare för det hade hon bestämt så det så. Hon blev världsmästarinna i teamsprint i söndags efter ett upplopp som påminner om en norsk skidkung som lade skidorna på hyllan i slutet av förra året. Maja hade blivit världsmästarinna i individuell sprint också om hon hade stått på benen i torsdagens individuella sprinttävling i VM. Hon har varit på pallen sex gånger i Världscupen i vinter, hon har tre andraplatser och tre tredjeplatser den här säsongen. Efteråt var Maja hur cool som helst. Hon hade bestämt sig för att bli världsmästare för länge sedan så det här var inget nytt och inget att hetsa upp sig för. Hennes pojkvän däremot grät hela tävlingen och var i extas efteråt.

10 kilometer klassiskt
Idag är det 10 kilometer klassiskt på VM i Seefeld 14:30. Ebba Andersson som inte fick starta i skiathlon i VM i lördags på grund av irriterade luftvägar står på start linjen för första gången i detta VM. Frida Karlsson får förnyat förtroende efter succén i lördags, Charlotte Kalla förhoppningsvis i ännu bättre form nu och Ida Ingemarsdotter startar för Sverige. Jag tror att Ebba Andersson tar silvermedaljen och att Frida Karlsson kommer att sälja sig dyrt i kampen om bronsmedaljen. Hon är full av självförtroende, utvilad och taggad som fan. På torsdag är det damstafett. Det kommer mer i detta VM, mycket mer.