Fem ölandspärlor

Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart. Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol. Sol, vind och vatten är det bästa som jag vet. För hela året har jag väntat på juni, juli, augusti. Allting verkar lättare då. Sommartider hej hej sommartider. Sommaren är kort. På Öland regnar den inte bort.

En av mina klienter undrade vad jag ska göra på semestern. Om jag ska vara kvar hemma på Öland. Aldrig i livet att jag lämnar Öland på sommaren. Öland är solens och vindarnas ö. Öland har Sveriges bästa väder tack vare en en tunn jordskorpa, genuin kalkstensgrund, det omgivande havet och de gynnsamma vindarna.

”Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorlunda än de andra av Sveriges provinser.”

-Carl von Linné, 1741

Förutom ett gynnsamt klimat har Öland ett unikt och omtalat magiskt ljus som har lockat och inspirerat konstnärer sedan början av 1900-talet. Min klient undrade vad jag gör på ön på sommaren. Jag cyklar, badar och åker runt och njuter av ön. Jag besöker mysiga ställen och är på konst- och historiesafari med min flickvän. Jag äter god mat hos duktiga matentreprenörer, öländska jordgubbar och fikar på mysiga caféer. Min klient ville ha tips på vad man kan göra på Öland. Jag berättade att jag brukar skriva en artikel om Öland varje år och ge tips om det och att jag inte har gjort det i år. Jag lovade henne att skriva den här artikeln. Här har du fem Ölandspärlor men det finns hur många som helst.

Badplatsen
Öland är femton kilometer på det bredaste stället. Det är därför aldrig längre än åtta kilometer till havet oavsett var på Öland du befinner dig. Öland har 50 mil kust och det finns 55 officiella badplatser på Öland men det finns många fler. Det är därför sällan längre än en knapp mil till en fin badplats när du är på Öland. Välj mellan vidsträckta kritvita sandstränder eller klippbad. Välj mellan varmare bad i kalmarsund eller ett mer svalkande bad på östra sidan. Välj mellan stora bad och små. Min favoritbadplats är Ispe Udde. Åk norrut från brofästet mot Borgholm, sväng av mot Isgärde, fortsätt mot Stora Rör och sväng av mot Ispe Udde. Ispe Udde, Borgmästarviken eller Linsänkan. Kärt barn har många namn. Ispe Udde är en udde i Kalmarsund där det finns en fyr. Badplatsen är lagomt stor och ligger skyddad mot sydlig vind. Sola på gräset eller sandstranden. Det är fin sandbotten, kristallklart vatten och långgrunt. Det finns en liten brygga. Här badade drottning Victoria en gång i tiden. När du har badat färdigt kan du fortsätta till pittoreska Stora Rör. Här kan du fika på Mormors i hamnen som bakar världens godaste kardemummabullar. Har du tur får du dem direkt ur ugnen. De är bakade med kärlek på Ölandsvete som är en gammal kultursort. Det både odlas och mals i Isgärde. Mer närproducerat, ekologiskt och hållbart än så blir det inte.

Slottsruinen
I mer än 700 år har sjöfarare mötts av det mäktiga slottet uppe på landborgens kant. Över Borga Hages ekskog på krönet av den 40 meter höga landborgens klippstup ligger Borgholms Slottsruin. Slottet började byggas i slutet av 1100-talet och har en 900 år lång historia. Det härjades av en brand 1806 och har förfallit i över 200 år. Slottsbyggnaden började med ett torn på 1100-talet och omgärdades snart med ringmurar. Här bedrevs sjöröveri innan Öland blev svenskt. På 1200-talet kom den svenska kungamakten med Magnus Ladulås som byggde en stor riksborg som stod klar 1281. Borgholms slott var ett av rikets viktigaste fästen. Borgen ödelades i början av 1500-talet. Den upprustades inte förrän Johan III påbörjade bygget av en renässansborg 1569 som då blev en av de första bastionsfästningarna i Sverige. Borgen fick då sitt nuvarande utseende iform av en kvadrat med fyra runda hörntorn och ett fyrkantigt torn på varje sträckmur. Borgen utsattes för strider i krigen mellan Sverige och Danmark under hela medeltiden och blev illa medfaret under kalmarkriget 1611-1613. Karl Gustav förlänades slottet av drottning Kristina 1651 och han började bygga om det till ett barockslott. När Karl X Gustav blev kung 1654 avbröts byggandet. 1681 återupptogs byggnadsarbetet på nytt men lades snart ned igen. Slottet blev aldrig färdigt. När du närmar dig Borgholm på väg 136 söderifrån ser du den på vänster sida, den mäktiga slottsruinen som ligger ute på alvaret. Se utställningen Uppgång & fall om slottets blodiga historia. Föreställ dig slottet i sin forna glans och fulla prakt. Gå upp på bastionerna och skåda ut över kalmarsund. Utsikten över kalmarsund är vidunderlig. Här kan du känna historiens vingslag. Föreställ dig den danska konungens flotta segla in med kanonluckorna öppna och fullt artilleri. Tänk om det fanns en tidsmaskin. Idag är Borgholms slottsruin ett av Ölands största turistmål. Slottsruinen blev odödlig som konsertarena i Roxettes video till deras andra USA etta ”Listen to your heart” som spelades in live med Marie Fredriksson barfota på scenen en sommarkväll den 25 juli 1989. Det finns inget mysigare än att gå på konsert i slottsruinen en ljum sommarkväll. I år blir det tyvärr inga konserter i ruinen men kom hit och spela nästa år snälla Smith & Thell. Du kanske såg de magiska TV-bilderna den 14 juli när Kronprinsessan Victoria firade sin födelsedag i audienssalen i den vackra ruinen med kalmarsund i bakgrunden annars kan du se det på SVT Play. Promenera från slottsruinen över kohagen mot kungens sommarstuga Solliden. Gå nedför trapporna till Kaffetorpet och fika kungligt. Ta en långpromenad i naturreservatet Borga Hage. Se den mäktiga slottsruinen från sjösidan. Vandra längs Prinsessan Estelles, Prins Alexanders och Prinsessan Leonores promenadstråk i slottsskogen.

Sommarvillan
Drottning Victoria hade haft problem med sina hälsa sedan barndomen och fick ständiga luftrörsinfektioner och hade därför vårdats utomlands i södra Europa i många år. Drottning Victoria mådde inget bra på vintern i Stockholm där det var kallt och fuktigt. Hon blev rekommenderad av riksantikvarien Hans Hildebrand att vistas på Öland. Sommaren 1902 kryssade det dåvarande kronprinsparet längs Ölands västkust ombord på Oskar den II:s lustjakt HMS Drott. När Victoria steg iland på Öland utbrast hon:

“-Här kan man ju andas!”

-Drottning Victoria

Hon fann själv den idealiska platsen på en smal remsa i en solig glänta i en ekskog mellan Alvarets karghet och Kalmarsunds vindpiskade hav i Räpplinge socken söder om Borgholms slottsruin. Där byggde hon sin sommarvilla därför att det hade utpekats som Sveriges soligaste plats. Förebilden var hennes livmedikus, närmaste vän och livs kärlek läkaren Axel Munthes villa San Michele på Capri. Öland skulle vara den hälsosammaste platsen i landet och därför byggde hon sin lyxvilla här. Sollidens arkitekt, den då helt okände Torben Grut, skrev till en vän.

”Visste du ej bättre, skulle du tro dig landat på någon ö i sydvästra Europa”

– Torben Grut

Sommarvillan blev inte som arkitekten hade tänkt sig utan arkitekturen blev enligt Victorias vision och naturligtvis byggdes den i italiensk stil med modern byggnadsteknik i betong. Drottning Victorias kungliga sommarresidens stod klart efter tre års byggande i september 1906. Den vitputsade medelhavsvillan med sina venetianska rundade fönsteröppningar, fönsternischer, pelare och kolonner har lånat sina mest framträdande drag från italiensk renässans.

Lillprinsen Carl-Gustaf var bara några månader gammal när han första gången bars iland vid Sollidens brygga på Öland. Sedan dess har han tillbringat varje sommar här i det kungliga sommarresidenset på den underbara paradisön i Östersjön. Besök säsongens utställning Kungliga Somrar i Paviljongen som är en unik fotoutställning om Carl XVI Gustafs liv på Sollidens slott som han ärvde av sin farfars far Gustav V när han var fyra år 1950. Idag är Solliden kungafamiljens sommarslott. Här bor Carl-Gustaf jämt om han får bestämma själv men så är också hans valspråk “På Öland hela tiden”. I årets utställning visas bilder från Hans Majestäts sommarliv från hans barndom och fram till idag. Både officiella och privata bilder ingår i utställningen.

Jag blev dock väldigt besviken på att hans coola trampbil, en gräddvit Austin Pathfinder Special med röda fälgar som han fick på sin femårsdag inte visas i utställningen. Jag har alltid velat se den på riktigt. Pathfinder var baserad på Austins berömda racerbil Seven. Austin tillverkade trampbilar av plåt som blev över från tillverkningen av de riktiga bilarna. Trampbilen var välutrustad. Den var lackad med samma färg som de riktiga bilarna, hade justerbara pedaler, ratt med direktstyrning, justerbar handbroms, signalhorn, hastighetsmätare, varvräknare, läderklädsel, pressade stålnav med kullager, Dunlop pneumatiska däck, motorhuv, motor med tändstift, avgasrör, kromade stötfångare och kromad grill. Austin tillverkade 3000 exemplar av Pathfinder mellan 1949 och 1950 och en av dem fick kronprinsen för att kunna trafikera slottsparken på Solliden. Efter lite detektivarbete kom jag fram till att trampbilen troligen är inköpt på Ostermans marmorhallar på Birger Jarlsgatan 18 i Stockholm 1950 som då var Europas största och världens exklusivaste bilhall.

Sollidens trädgård är idag Ölands mest besökta turistmål. Gå in i slottsparken och njut av den italienska slottsliknande villans arkitektur. Drottning Victoria lät anlägga en trädgård med inspiration från olika delar av världen. Här finns förutom slottet den Italienska Trädgården, Engelska Parken, Holländska Rosenträdgården, Vattenspelet, Stenpartiet, Hagaprinsessornas lekstuga och Gustav V´s krocketplan.

Cykelleden
Öland avnjuts helst på cykel så att du kan höra naturen och känna dofterna. Du kan ta cykelfärjan Dessi från Länsmuséet i Kalmar till Färjestadens hamn. Öland är cykelvänligt. Det finns många cykelvägar, natursköna grusvägar och pittoreska öländska landsvägar med lite trafik. Upplev hela Öland från en cykel och stanna till precis var du vill när du vill och njut av den säregna naturen, blommorna, fåglarna och havet hur länge du vill. Öland runt är 30 mil. Möt dofter och ljud. Finn stillhet och tystnad. Hitta ditt eget favoritställe. Ta tid på dig. Öland är ett paradis. Ön lämnar ingen oberörd. Solens och vindarnas ö är perfekt för aktiv semester. Ön erbjuder upplevelser, avkoppling och njutning. Här är historien ständigt närvarande. Cykla Sverigeleden som sträcker sig från brofästet i söder till Byxelkrok i norr. Det är 12 mil totalt. Cykla mountainbike i Rällaskogen med slingrande kuperade stigar. Cykla mountainbike över alvaret genom orkidéhav. Cykla genom öppna landskap med rapsfält, på vägar med diken och ängar med vallmo och åkrar med lin. Cykla efter steniga och karga vägkanter med vacker blåeld. Cykla Ölandsleden som Ölands nya cykelled heter som påbörjades 2012 och färdigställs 2020. Ölandsleden är en 40 mil lång skyltad cykelled som sträcker sig över hela Öland. Det är norra Europas exklusivaste cykelled och har kostat 100 miljoner. Den går genom 75 naturreservat, sex riksintressen, en ekopark och ett världsarv. Den gör Öland till en attraktiv cykeldestination. På mellersta och norra Öland är vägnätet omfattande och här går leden på mestadels nästan helt bilfria vägar. På södra Öland finns inte lika många småvägar men i gengäld är trafiken mindre intensiv på de stora vägarna. Cykla på vägar och stigar med mångtusenårigt ursprung. Känn historiens vingslag. Låt fantasin förflytta dig tillbaka i tiden. Cykla på öde landsvägar, grusvägar, traktorvägar, timmervägar, klapperstensfält, skogsstigar, genom byar, över hagar, på kargt alvar, längs stenstränder, sandvikar, på nedlagda banvallar, genom lundar och trolska skogar. Upptäck vackra, omväxlande och unika miljöer, strandängar, alvar, den bördiga Mörbylångadalen, gamla bruksmiljöer, blomsterängar, pittoreska hamnar, fornborgar, forna fiskelägen, slott, slottsruiner, väderkvarnar, stenbrott, sjöbodar, raukar, gamla kyrkor, idylliska radbyar, blomsterhav, gamla stenbroar, fyrar, skeppsvrak, vita sandstränder, klippstränder, sagolika lövskogar, mystiska barrskogar, landborgen, åsar, gravfält, skeppssättningar, hästhagar, kohagar, fårhagar, runstenar, björnbärsbuskar, hasselnötsträd, fåglar, fågelsång, sälar, fornlämningar, vidsträckt havsutsikt, gårdsbutiker, restauranger, fiskrestauranger och fikaställen. Sov på boutiquehotell, hotell, vandrarhem, bed & breakfast, i stuga, eller på camping. Har du inte sett de magiska solnedgångarna på Ölands västra sida är det dags nu. I år är en aktiv och hållbar semester i naturen mer aktuell och lämplig än någonsin tidigare.

Kustvägen
Kustvägen som sträcker sig från Äleklinta i söder till Byrum i norr är en väg som finns med på kartor från 1600-talet men man tror att den är mycket äldre än så. Den slingrar sig uppe på landborgskanten längs hela Ölands nordvästra sida. Här är det kargt, stenigt och vansinnigt vackert. Färdas genom alvarsmark, tallskogar och naturreservat. Res längs spår av uråldrig stenbrytning och gammal fiskenäring. Det är här den världsberömda rödaktiga ölandsstenen har brutits i alla tider. Längs stenkusten finns stenstränder, sandstränder, fornlämningar, husgrunder, gravar, typiska öländska stenmurar, små fiskehamnar, kalkstensbrott, raukar, gamla sjöbodar, en skurkvarn, en vårdkaseplats, kristallklart vatten, alvar, vallmo och blåeld. Besök Bruddesta fiskeläge, skurkvarnen i Jordhamn och bergbrottet i Gillberga. Cykla eller åk bil. Det går bra med standardcykel, hybridcykel eller moutainbike. Det är en sträcka på 35 kilometer. Se upp för kossorna. Gör regelbundna stopp och njut av utsikten över kalmarsund, ölandssluften och den säregna och vackra naturen. Utsikten över sundet är vidunderlig från landborgskanten. Stanna och bada i Äleklinta, Djupvik, Sandvik eller Byrum. Ät lunch i Djupvik, pittoreska Sandvik, Löttorp eller Byxelkrok. Den första biten från Äleklinta till Sandvik är asfalterad. Resten av vägen är vit grusväg. Längs hela stenkusten är solnedgångarna magiska. Avsluta en underbar dag med ett kvällsdopp i solnedgången.

Bilder publicerade med tillåtelse av fotograf Ingela Jansson. Copyright Ingela Jansson Photograhy.