Frida Karlsson debuterade i Världscupen igår

Igår debuterade Sveriges nya skidstjärna Frida Karlsson i Världscupen i Cogne i Italien på 10 kilometer klassiskt. Det är Fridas paradgren. Distansen finns även med på VM programmet. Frida har inte tävlat sedan junior VM i Lahtis i Finland där hon tog två guld och ett brons. Det var kallt i Finland och Frida fick problem med sina luftrör och kunde därför inte ställa upp på SM i Sundsvall men hon blev ändå uttagen till VM.

SVT´s reporter intervjuade Frida i fredags.

Vad förväntar du dig av din första Världscuptävling?

-Jag vill känna att kroppen svarar bra och att jag får en väldigt bra genomkörare inför VM.

Hur vill du att det ska kännas för att du ska få med dig något som du är nöjd med till VM?

-Framför allt kanske att jag håller mig till planen och är trygg i det jag ska göra och inte tänka så mycket på att man är i det sammanhanget man är i utan växa av situationen och känna att jag kan prestera bra.

Hur viktig tror du att det här är för dina möjligheter att du ska få åka några distanslopp i VM?

-Det är klart att det är viktigt. Det är väldigt nära i tid och man ser lite dagsform och sånt där.

Hur känns dina luftrör nu då?

-Nu är det bra.

Hur var det att missa SM?

-Nej, det var tråkigt, verkligen, jag hade sett fram emot det.

Frida vill åka samtliga distanser i VM men det är stafetten som hon allra helst vill åka.

-Det vore kanske det allra mest ärofyllda, säger hon.

Hon säger att hon inte har påverkats av all uppmärksamhet hon har fått i vinter.

-Det som har stått i tidningar och media har varit positivt. Jag får större självförtroende. Om alla andra tror på mig, ska jag också göra det.

Tror vi på Frida Karlsson?
Om vi tror på Frida Karlsson? Vi har aldrig sett en större talang på skidor i det här landet. Det finns ingen vi tror mer på än henne. Heja Frida!

Men hur gick det för Frida i loppet då?
Gårdagens Världscuplopp gick på hög höjd i italienska Cogne. Den lägsta punkten på banan låg på 1505 meter över havet och den högsta på 1577 meters höjd. Frida Karlsson med startnummer 20 visade ingen respekt för konkurrenterna och gick ut hårt och ledde med hela 7,6 sekunder redan vid 2,2 km och hon ledde med 7,9 sekunder vid 3,1 km. Hon ledde med 3,4 sekunder vid 5 km och hon ledde med 3,1 sekunder vid 5,8 km men sedan tog den syrefattiga luften ut sin rätt. Vid 7,2 km låg hon på tredje plats 8,6 sekunder efter Nadine Faehndrich och 3,9 sekunder före Natalia Nepryaeva. Vid 8,1 km hade hon tappat tredjeplatsen och låg 10,6 sekunder efter ledande Nadine Faehndrich och 1,8 sekunder efter Natalia Nepryaeva på tredje plats. Frida brukar gå ut för hårt i sina lopp och det straffar sig när hon tävlar mot de bästa skidåkarna i världen. Idag gick hon ut lugnare men det visade sig vara för hårt i alla fall eftersom hon tävlade på hög höjd. På hög höjd måste Frida gå ut ännu lugnare än på havsnivå om hon ska kunna hålla en hög och jämn fart. Hon stumnade när det var 1,9 km kvar av loppet och tappade 24,2 sekunder på den sträckan. Hon var jättetrött och orkade knappt staka på upploppet och lade sig i snön efter att ha passerat mållinjen. Frida Karlsson blev 7:a i sitt första Världscup lopp 34,8 sekunder efter Kerttu Niskanen Finland, Nadine Faehndrich Schweiz blev tvåa och Natalia Nepryaeva Ryssland blev trea. Om Frida inte hade tappat någon tid de sista 1,9 kilometrarna hade hon varit 10,6 sekunder efter Kerttu Niskanen och blivit trea och stått på pallen idag. Frida hade troligtvis vunnit loppet om hon hade disponerat det perfekt men hon har inte så mycket erfarenhet av att tävla på hög höjd och den enda svaghet hon har är att hon brukar gå ut för hårt i loppen. Hon kommer att lära sig att disponera loppen och hon kommer att lära sig att hantera hög höjd. Det här var bara början på en lång och fin skidkarriär. Frida sa efter loppet att hon blev väldigt stum, att hon hade fått känna på riktig muskulär trötthet som hon inte är van vid och att det nog spelade in att hon inte har tävlat på tre veckor. Hon sa att hon var väldigt nöjd med sin placering men att hon värderar prestationen högre än resultatet och den var hon inte riktigt nöjd med. Hon slog flera etablerade skidåkare i världseliten i sin världscuppremiär. Frida får med beröm godkänt i sitt första Världscuplopp.

SVT´s reporter intervjuade Frida efter loppet.

Världscupdebuten är avklarad. Hur var det?

-Det var roligt att åka, det var det.

Du har sett så lugn och cool ut hela tiden. Har det funnits någon anspänning inför det här?

-Jag har försökt att ta det som en vanlig tävling bara.

Du sa när vi träffades igår att du hade som plan att öppna lite lugnare med tanke på höjden men sedan såg det som om du ändå var rätt offensiv?

-Ja, alltså, det kändes som jag öppnade kontrollerat sådär men på slutet fick jag känna på höjdsmällen. Jag tappade väldigt mycket på slutet.

Var det bara höjden eller hade du gått ut lite för hårt?

-Det är svårt att känna ändå, alltså, på lågland hade jag absolut klarat att hålla det. Då hade det varit kontrollerat men det blir lite annat nu på höjden och det är en lärdom jag tar med mig.

Du hade ju ledningen efter halva loppet vid 5 km. Vad fick du för rapporter från ledarna längs banan?

– De sa att jag var med och slogs i toppen där och det var självklart kul att veta det men jag är lite besviken på mig själv att jag inte klarade av att hålla de sista två kilometrarna.

Hur kändes det sista delen av loppet?

-Nej, det var bara att kriga, det var det.

Hur vill du sammanfatta den här debuten i Världscupen?

-Jätteroligt, det gav verkligen mersmak. Sedan tar jag med mig viktiga lärdomar till framtiden.

Har du några exempel på lärdomar?

-Lite den här höjdsmällen jag fick känna på att jag kanske ska vara ännu lite mer defensiv i början och istället kunna få en positiv trend på loppet.

Vi pratade igår om att det här sista tävlingen inför VM och att du får ett kvitto på hur kroppen känns. Vilket kvitto fick du?

-Kroppen känns bra, det visar att jag kan hålla hög nivå där i början. Sedan tror jag att det blir lite annat när jag kan komma ned på lågland.

Vad tar du med dig från den här dagen in mot det som väntar nästa vecka?

-Jag har ändå en bra känsla i kroppen, jag tycker att jag sätter tekniken bra när jag är pigg i början där och det känns ändå bra.

Vad ska du göra de här sista dagarna innan VM?

-Nu ska jag ladda och samla energi och så får vi se vad min öppningsdistans blir.

Tack snälla Frida!

-Tack!

VM börjar på torsdag
VM i Seefeld börjar på torsdag med sprint. Jag hoppas att Frida får åka 15 km Skiathlon på lördag i VM i Seefeld. Hon vann 10 km Skiathlon på junior-VM förra året. På söndag är det sprintstafett. Nästa tisdag den 26 februari är det 10 km klassiskt. Frida vann 15 kilometer klassiskt på junior-VM den 24 januari. Hon utklassade sina konkurrenter på 10 kilometer klassiskt i Skandinavisk Cup i Vuokatti i Finland 5 januari. Torsdag 28 februari är det stafett. Med Frida i laget har Sverige en stor chans att ta medalj och kanske till och med vinna VM-guld. Lördag 2 mars är det 30 km fristil masstart. Frida utklassade konkurrenterna på 20 km fristil i Skandinavisk Cup i Vuokatti I Finland 6 januari. Frida säger att hon vill åka samtliga tre distanslopp och stafetten. Det hoppas jag verkligen att hon får. Nu ser jag fram mot VM.