Frida Karlsson femma i sitt första VM lopp 8,8 sekunder från medalj!

Sveriges nya skidstjärna junioren Frida Karlsson gjorde en heroisk insats idag på 15 kilometer skiathlon i VM i Seefeld. En plats bland de tio främsta hade varit riktigt bra men Frida blev bäst av svenskorna. Hon blev sjua i sitt första Världscuplopp i söndags och hon blev femma i sitt första Världsmästerskap idag. Frida tvingade de som eventuellt har tvivlat på henne att kapitulera. Frida Karlsson är tredubbel juniorvärldsmästare och var överlägsen vid Junior-VM för en månad sedan. Hon är så bra att hon redan nu matchar den absoluta världseliten i längdskidåkning trots att hon är junior. Jag har försökt att säga det genom att skriva flera artiklar om henne. Det finns ingen jag tror på så mycket som Frida Karlsson. Det har du kanske redan förstått? Vad säger man om den här flickan? Det finns inte ord. Heja Frida! Vilken skidåkare! Nu är hennes internationella genombrott avklarat. Nu återstår resten av VM och Frida Karlsson är sugen på mer. Jag säger så här: Nu jävlar är stafettplatsen klar i alla fall!

Frida Karlssons internationella genombrott
Frida som överraskande hade rankingpoäng som räckte till startnummer 17 höll huvudet kallt och åkte smart och tog placering för placering. Frida tog det kanske lite för lugnt i början av loppet för ovanlighetens skull. När den första stigningen började låg Frida på artonde plats. Vid 1,1 kilometer låg Frida på fjortonde plats. Vid 2,3 km låg Frida på tionde plats. Vid 3,75 km låg Frida på tionde plats. Vid 4,85 km låg Frida sjua. Vid 6,0 km var låg Frida sjua. Frida stod på näsan i coach zonen innan nedförskörningen före skidbytet. Det kostade inte så mycket tid som tur var. Charlotte Kalla, Heidi Weng, Frida Karlsson och Krista Pärmäkoski hamnade redan tidigt i loppet några förtretliga sekunder efter en trio som bestod av Natalia Nepryaeva, Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Frida skulle nog ha gått med trion där framme tidigt i loppet för hon matchade Natalia Nepryaeva i 8,1 kilometer i söndags. Charlotte, Frida och Heidi jagade trion där framme. Det skiljde 15 sekunder vid skidbytet mellan dessa två grupper. Det skiljde 12 sekunder vid 8,7 km. Vid 9,3 km var avståndet 10 sekunder. Charlotte drog, Frida Karlsson såg pigg ut och Krista Pärmäkoski släppte. Vid 11,25 km skiljde det 10 sekunder. Vid 12,45 km såg det ut som om Charlotte Kalla skulle täppa till luckan fram till trion, då skiljde det bara 7 sekunder. Charlotte, Frida och Heidi kom närmare och närmare trion där framme. Vid 13 km skiljde det 11 sekunder och Charlotte låg före Frida och Heidi Weng släppte. I jakten på trion där framme råkade Frida trampa på Charlottes stav så att båda ramlade. Det var i ett kritiskt skede av loppet och utan det fallet kunde det kanske ha blivit en medalj idag.

Idag hade Frida krafter kvar
Astrid Uhrenholdt Jacobsen som jag trodde skulle bli världens bästa skidåkare före sin cykelolycka hade problem i varje utförskörning. Jublet på skidstadion var öronbedövande vid målgången. TV-tittarna hörde inte kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomquist. Ingvild Flugstad Östberg lade beslag på silvret 57,6 sekunder efter Therese Johaug. Natalia Nepryaeva tog bronset. Astrid Uhrenholdt Jacobsen som är tillbaka i fornstor form blev fyra. Jag hade så gärna unnat Astrid ett brons. Frida sa efter loppet att hon hade krafter kvar på slutet och tryckte på i den sista tunga stigningen då hon gick förbi Charlotte Kalla. Hon sa också att hon inte visste om hon gick försent. Jag är lite rädd för att landslagstränarens förmaningar gjorde att Frida höll tillbaka för mycket i början av loppet när medaljtåget gick. Frida Karlsson var bara 8,8 sekunder från en VM-medalj. Hon visade ingen respekt för sina konkurrenter. Hon gjorde en makalös insats idag. Frida Karlsson blev femma i sitt första VM lopp 1:07 efter Therese Johaug.

Det kommer mera
Charlotte Kalla kramade Frida efteråt och gratulerade henne. Frida bad Charlotte om förlåtelse för att hon trampade på hennes stav men det behöver hon inte be om ursäkt för för det är sådant som händer menade Charlotte. Charlotte tyckte att det var imponerande av Frida att komma femma i sin VM debut när världens bästa skidåkare är toppade och vill åka fort. Charlotte sa att Frida startade lite längre ned i fältet men gjorde det bra genom att snabbt ta sig upp och åkte smart. Charlotte som var sjua i sin VM debut 2007 sa att det är en mycket högre nivå på damskidåkning idag än för 12 år sedan. Charlotte hoppades att alla ska förstå hur bra det är av Frida att komma femma och ville att hon ska få njuta av sin VM debut och den här dagen. Frida sa efter loppet att hon vill åka fler distanser i VM och att hon vill toppa dagens prestation. Se upp för Frida på 10 kilometer klassiskt på tisdag, då blir det åka av. Charlottes form är äntligen bättre och jag hoppas att den är i stigande och att Ebba Andersson kryar på sig för då kan det bli en riktigt spännande stafett på torsdag. Vilken VM debut! Grattis Frida!

Therese Johaug var övermänsklig
Idag hade ingen kunnat matcha Therese Johaug, inte ens en Ebba Andersson i sitt livs form. Therese agerade föråkare idag. Hon tog precis som väntat VM guld. Hon var fullständigt överlägsen. Hon tog sitt åttonde VM-guld. Hon är världens i särklass bästa skidåkare. Det här är jentan som åkte rakt in i våra hjärtan genom att ta ut precis allt ur sin lilla kropp i varje skidtävling. Det blev tårar idag också på VM, glädjetårar, guldtårar, revanschtårar. Överst på prispallen stod Therese Johaug och lyssnade på den norska nationalsången och mindes de svåra åren när hon inte fick göra det hon älskar att göra, tävla på skidor. Det var Thereses första mästerskap sedan VM i Falun 2015 och Fridas första VM. Efter loppet fick Frida en kram av Therese som sa att hon inte kommer att kunna hålla Frida bakom sig länge och att hon är jätteimponerad över det jobb Frida har gjort och hennes prestation idag. Inför den här säsongen sa jag att jag hoppades att Therese skulle vinna alla skidtävlingar den här säsongen men då tänkte jag inte på att det är VM år och jag visste inte att Frida och Ebba skulle ta sådana stora kliv i sina skidkarriärer men jag unnar verkligen Therese den här segern. Grattis Therese!