Frida Karlsson tog ett nytt guld i junior VM på längdskidor igår

Förra året tog hon ett guld i skiathlon, brons i sprint och brons i stafett på junior VM. I tisdags tog hon guld på 5 kilometer fristil i junior VM på längdskidor i Lahtis. Efter den målgången kollapsade Frida Karlsson. Hon hade tagit ut sig totalt efter att ha gått ut alldeles för hårt. Det är inte rätt att kalla Frida Karlsson supertalang eller världens mest lovande skidåkare. Hon har trots att hon fortfarande är junior etablerat sig som en av Sveriges tre bästa skidåkare och då ska man veta att de andra två tillhör den absoluta världseliten. Frida Karlsson behöver inte bevisa någonting mer. Från och med nu är hon självskriven i svenska längdlandslaget.

15 kilometer klassiskt på junior VM i Lahtis igår
Igår morse klockan 09:00 gick startskottet för 15 kilometer klassisk skidåkning på junior VM i Lahtis i Finland. Termometerns kvicksilver hade sjunkit till -18 grader. Det var kallt men Frida Karlsson hade värmt upp och hon var het. Frida hade bråttom och gick ut hårt som vanligt. Efter en dryg kilometer hade Frida Karlsson och Norges framtidshopp Helene Marie Fossesholm fått en lucka till sina konkurrenter. Efter tio minuters hård skidåkning orkade inte norskan hänga med i Fridas tempo längre. Det finns skidåkare som inte gillar masstart för att de vill hålla sitt eget tempo. Jag tror inte att Frida Karlsson förstår vad de menar. Hon höll i alla fall sitt eget tempo hela det här loppet men det var ingen annan som höll hennes tempo. Hon gillar masstarter för då har hon bättre koll på sina konkurrenter. Frida ryckte inte, hon malade ned sina konkurrenter med ett högt och jämnt tempo där den ena efter den andra fick släppa. Frida Karlsson ledde det här skidloppet från start till mål. Redan vid 4 kilometer ledde hon med 6,2 sekunder före Helene Marie Fossesholm Norge. Vid 6,1 kilometer ledde hon med 14,2 sekunder. Vid 9 kilometer ledde hon med 30,8 sekunder. Vid 11,1 kilometer ledde hon med 40,1 sekunder. Frida Karlsson utklassade sina konkurrenter och vann hur enkelt som helst med 52,1 sekunder före Norges Helene Marie Fossesholm och 58,1 sekunder före Finlands Anita Korva. Näst bästa svenska var Linn Svahn 2:25,3 efter. Småländska Hanna Abrahamsson från Eksjö slutade på 35:e plats. Tilde Bångman hängde med bra i början av loppet men bröt en stav och bröt loppet redan på det första varvet. När Frida Karlsson gick i mål såg hon helt oberörd ut. Hon sa att hon njöt av skidåkningen och aldrig var nervös. Hon är bara så cool och förjävla grym den här skidåkaren.

Mamma Mia vilken skidåkare
Det är mamma Mia som har lärt Frida att åka skidor och det ska hon ha allt tack och allt beröm i hela världen för. Den flickan har en så fin klassisk teknik. Mamma Mia har gjort mer än så, hon har förberett sin dotter för hennes nya liv som skidstjärna i världseliten. Frida Karlsson är redo för ett liv i rampljuset. Hon är lika proffsig när hon träffar journalister som vill veta allt om henne. Hon är redo att etablera sig i världseliten på allvar. Det vore fel att ge mamma Mia hela förtjänsten för det är Frida som har gjort det hårda jobbet men mamma Mia har satt sin dotter i rätt skidspår. Sedan Frida Karlsson åkte rakt in hjärtat på skidsverige vid premiären i Bruksvallarna i november har uppståndelsen kring den här skidtjejen varit enorm.
-Det har varit grymt mycket media men hon hanterar det bra, säger mamma Mia. Frida är mentalt tuff och hon har inte respekt för någon skidåkare i världen. Det är så befriande härligt.

Fridas gråa träningsvardag
Nu trillar medaljerna in som lön för en grå träningsvardag med många träningstimmar. Du som älskar att följa våra längdskidåkare kanske inte alltid tänker på den gråa träningsvardag som är den oglamorösa verkligheten för de som har bestämt sig för att bli bäst i världen på skidor. Fridas träningsvardag består till stor del av att äta, träna, vila, återhämta sig, träna igen, äta igen och sova. Visst låter det spännande? Det är små stunder av glamour och hyllningar när man når framgångar och vinner tävlingar som gör att det blir värt alla dessa uppoffringar. Frida har tagit ett stort kliv i sin utveckling från förra säsongen till den här. Hon har utvecklats i allt. Hon har ytterligare ett års träning i sin kropp. Enligt mamma Mia har Frida spenderat mer tid i gymmet och tagit styrketräningen på större allvar inför den här säsongen och det är bra för ska du bli skidåkare i världseliten idag måste du vara stark, jättestark. Mamma Mia säger att tekniken förbättras när man blir starkare, hon är så klok Fridas mamma. Jag hoppas att Frida fortsätter med att ta sin styrketräning på största allvar och att hon gör rätt saker under kommande grundträningsperiod i vår, sommar och höst. Sedan kommer vi att ha en U23 tjej som konkurrerar om pallplatser med värdens bästa skidåkare i världscupen nästa säsong.

Stafetten på junior VM i Lahtis på lördag
Frida Karlsson kom till junior VM i Lahtis för att vinna fyra guldmedaljer. Hon gick för hårt i sprintkvalet, kvartsfinalen och semifinalen och slutade femma i finalen. Hon har tagit två guld och det finns chans på ett tredje i stafetten. Förra året körde Frida upp Sverige från fjortonde till fjärde plats på andra sträckan. Åka stafett, det kan hon Sollefteåtjejen. På lördag är det stafett 4×3,3 kilometer. Det var fyra norskor bland de tio främsta i gårdagens lopp. Norge har ingen ny Therese Johaug men det har Sverige och hon heter Frida Karlsson.
-Vi har ett jättebra lag och är jättetaggade för stafetten, säger Frida.

Stafetten på VM i Seefeld i februari
Stina Nilssons muskelbristning verkar allvarlig och det är en liten chans att hon kan åka VM tyvärr. Med Stina och Frida i laget hade vi haft stor chans att vinna stafetten i VM i Seefeld som börjar den 19 februari. Det är inte längre en fråga om ifall Frida ska få åka senior VM. Förbundskapten Richard Grip har sagt att de snabbaste ska få åka. Frida tillhör inte bara de tre snabbaste distansåkarna i Sverige utan även de tio snabbaste i världen. Det vore tjänstefel att inte plocka ut Frida Karlsson till VM. Hela det skidintresserade Sverige skulle demonstrera för att avsätta herr Grip om han inte beGriper bättre. För ett tag sedan hade radiosporten en omröstning bland sina lyssnare om vilken som är Sveriges nationalsport. Om man med nationalsport menar en sport som många i landet praktiserar så kan vi inte påstå att längdskidåkning är Sveriges nationalsport på det sätt som det är i Norge där alla åker skidor när de är små och går på tur. Om vi däremot menar en sport som många svenskar är intresserade av och följer och som har en plats i den svenska folksjälen så ligger nog längdskidåkning väldigt bra till för att vara Sveriges nationalsport åtminstone på vintern. Aftonbladet har haft en omröstning. Svenska folket eller åtminstone Aftonbladets läsare har sagt sitt. 94 procent vill se Frida Karlsson på VM i Seefeld. Om du åker fortare än alla andra förutom Charlotte Kalla och Ebba Andersson ska du då inte få åka VM för att du är för ung? Det skulle aldrig hända i Norge där man inte kan fatta att Frida inte är självskriven i Sveriges VM trupp till Seefeld.

Frida gör en Ebba
För två år sedan hade Fridas klubbkompis Ebba Andersson inte åkt en världscuptävling men vunnit två junior VM guld när hon fick åka till senior VM i Lahtis och åkta stafett för Sverige vilket slutade med ett VM-silver. Frida Karlsson har heller inte åkt en enda världscuptävling och hon har också tagit två junior VM guld. Frida har tränat en del med Ebba så hon vet vad som krävs för att hålla världsklass. Skillnaden är att Ebba var okänd och att Frida har skapat stor uppståndelse, inte minst i grannlandet Norge. Frida säger själv att hon helst vill åka en klassisk sträcka i VM stafetten och att det inte spelar någon roll vilken. Hon är specialist på att köra andra sträckan men det finns de som tror att Therese Johaug kommer att gå på andra sträckan för Norge och menar att det vore orättvist mot Frida att låta henne tävla mot världens bästa skidåkare i VM debuten i en stafett. Jag är inte lika säker på att det blir enkelt ens för världens bästa skidåkare att köra ifrån en ettrig Frida om hon får chansen i stafetten i VM. I Norge vill man se duellen mellan den gamla Johaug och den nya från Sverige. Jag ser fram emot att få se Frida i skidspåren på VM i Seefeld i februari. Ska hon få åka stafett? Allt annat vore landsförräderi.