Frida Karlsson vann 15 kilometer i fristil på junior-SM i utklassningsstil

Hon lämnade Sollefteå som en helt vanlig tjej som gick på skidgymnasiet och kom tillbaka två veckor senare som världsstjärna. Hon kom från ingenstans och slog igenom på VM där världens bästa längdskidåkare är toppade och iform. Före VM sa hennes mamma till henne att åk till VM och ha kul och lär dig, det här är inte ditt VM Frida. Tänk så fel mamma Mia hade. Det var precis det som det var, det var Fridas VM. Norska Therese Johaug må ha vunnit samtliga individuella lopp men det är inte det längdskidpubliken kommer att minnas utan junioren Frida Karlssons osannolika genombrott i världseliten.

En saga och en dröm
VM var som en saga för den blonda skidprinsessan från Sollefteå. Hon levde sin egen dröm på VM. En dröm som blev verklighet genom Fridas enorma mentala styrka och disciplin. Hon är tjejen som är slarvig men pedantisk med allt som har med hennes skidåkning att göra och följer sin plan till punkt och pricka. Hon är skidtjejen som har fler VM-medaljer än hon har Världscupstarter. Hon har bara tävlat en gång i världscupen men hon har tre VM-medaljer. Hon blev sjua i sin första Världscuptävling, femma i sin första VM-tävling och tog en silvermedalj i sin andra VM-tävling. Hon började VM med en femte plats i skiathlon för att landslagsledningen hade övertalat henne att ta det lugnt i början av loppet annars hade hon tagit medalj. Junioren från Sollefteå pressade världens bästa skidåkerska. Den “oslagbara” Therese Johaug som vunnit alla tävlingar hon har ställt upp i denna vinter i utklassningsstil blev pressad att ta ut det allra yttersta ur sin kropp av en junior från Sollefteå i det lopp hon helst av allt ville vinna i VM, 10 kilometer i klassisk stil. Therese som tidigare i vinter hade vunnit i utklassningsstil lyckades slå vår nya världsstjäna med ynka 12,2 sekunder på VM. När Frida förstärkte Sveriges lag i stafetten så att vi hade fyra starka skidåkare vann Sverige VM-Guld i stafett för första gången på det femte försöket i rad. Frida hade aldrig tidigare åkt en tremil men hon tog ett brons på VM i sin första tremil. Frida Karlsson landade i Sverige med en guldmedalj, en silvermedalj och en bronsmedalj från VM. Hon tog tre av Sveriges fem medaljer. Det är en saga och det var en dröm men den är sann och den gjordes sann av en tonåring på skidgymnasiet i Sollefteå som heter Frida Karlsson.

Norrmännen blir snuvade på en duell mellan Therese och Frida
Norrmännen blir snuvade på en duell mellan Therese Johaug och Sveriges nya världsstjärna i längdskidåkning Frida Karlsson 19 år från Sollefteå. Det blir ingen duell i Holmenkollen på söndag men Frida Karlsson räknar med att göra upp med Therese Johaug i världscupen i Falun nästa helg. Under VM sa Frida Karlsson att VM var en bra uppladdning för Junior-SM. Frida Karlsson som hade sagt att hon ville köra tremilen i Holmenkollen tänkte om och valde att tävla i junior-SM på hemmaplan i Sollefteå istället för i Världscupen. Frida har varit med och stakat ut banorna på junior-SM i Sollefteå. Hon får bara chansen att köra junior SM på hemmaplan en gång i livet och vill njuta av sina sista juniortävlingar. Hon vill ge något tillbaka till sin moderklubb och sin hemstad. Frida Karlsson följer sin plan. De andra i landslaget har mycket att lära av Frida Karlsson. Det låter helt sjukt att säga att nybörjaren, junioren och debutanten i Världscupen och VM har mycket att lära de erfarna skidåkarna i det svenska skidlandslaget men så fantastisk är Frida Karlsson. Hon är redan en skidstjärna och levererar och presterar i varje tävling hon ställer upp i och hon hanterar media som det värsta proffset. En hel skidvärld ser fram emot att få se två blonda nordiska vikingatöser i en kamp på liv och död i skidspåren men de får vänta till nästa helg.

Världens bästa Karlsson
Frida Karlsson som avslutade VM i lördags med att ta en bronsmedalj på sin första tremil någonsin i VM vann först onsdagens 15 kilometer i fristil på junior SM i utklassningsstil med 3 minuter och 23 sekunder före Linn Svahn och Hanna Abrahamsson. Sedan hyllades hon på Orrtorget i Sollefteå med blommor och guldkonfetti till Astrid Lindgrens visa “Världens bästa Karlsson” Det såg ut som vanligt i skidspåret. Frida ledde med 22 sekunder redan efter 1,3 kilometers skidåkning. Imorgon lördag är det 5 kilometer i klassisk stil. Du kan följa Fridas framfart i spåret via FIS Live på FIS Ski på nätet.