Fyra svenska världsstjärnor vände på världsordningen i längdskidvärlden

Fyra världstjärnor på längdskidor vände på världsordningen i längdskidvärlden i torsdags. Den första blev världstjärna den här säsongen, den andra blev världstjärna i tisdags, den tredje blev världsstjärna 2008 och den fjärde blev världstjärna 2014. Två seniorer, en junior och en mästarinna. Det var en alldeles enastående prestation Ebba, Frida, Charlotte och Stina gjorde i torsdags! Det finns ingenting som är så spännade som längdskidstafetter. VM-stafetten i Seefeld i torsdags kommer att vara mitt finaste skidminne och idrottsminne under lång tid framöver. Jag förstår inte människor som inte tittar på längdskidåkning. Det var ett vansinnigt spännande drama regisserat av fyra svenska världsstjärnor i längdskidåkning i samspel med fyra norske jenter som tillhör världeliten i längdskidåkning. Det var en historisk seger. Det var Sveriges första VM-guld i stafett. Det var en bragd.

18,8 sekunder räcker till guld
Det är många saker som imponerar på mig i den här stafetten men det roligaste var att Sveriges lag äntligen hade fyra starka skidåkare där ingen släppte och tappade tid på sin sträcka. Alla fyra gör en hjälteinsats. Världens näst bästa skidåkare den här säsongen Ebba Andersson gjorde en utmärkt första sträcka och växlar först för Sverige. Juniorvärldsmästarinnan Frida Karlsson som åkte in i världseliten på längdskidor när hon tog ett silver på 10 km klassiskt i lördags hängde med när Ingvild Flugstad Östberg tryckte på i stigningarna. Charlotte Kalla ryckte ifrån Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen på den tredje sträckan och gav Stina Nilsson ett försprång på 18,8 sekunder på den sista sträckan och det var precis så mycket som Stina behövde för att hålla undan för världens bästa skidåkare den här säsongen, Norges Therese Johaug. Stina förvaltade försprånget som Charlotte hade skapat genom att följa sin plan till punkt och pricka och hålla ett högt och jämnt tempo där hon inte gick för långsamt och inte för fort. Stinas mentala styrka, fokusering och disciplin när hon har världens bästa skidåkerska jagandes och flåsandes bakom sig är så otroligt imponerande.

Det här ska jag fan håll hårt i
Stina berättade efteråt att när Therese kom ikapp henne i den sista backen så tänkte hon att “Det här ska jag fan håll hårt i”. Therese kom inte i kapp förrän i sprintbacken i slutet av det andra av de två varven. Hon lyckades gå om Stina i backen men hon lyckades inte rycka ifrån henne och då var VM-guldet klart. Jag visste att om Stina är med uppför sista backen spelar det ingen roll hur trött och stum hon är, hon kommer att vara först över mållinjen ändå och det var hon också med god marginal men det var inte bara Stina som var trött. Therese Johaug sa dagen före stafetten att hon skulle gå med livet som insats på den sista sträckan i stafetten. Världens bästa distansåkare var helt slut efter att ha jagat världens bästa sprintåkare på liv och död i 5 kilometer. De sista metrarna före mål orkar Stina inte staka mer och bara står och glider över mållinjen och faller ihop. Frida Karlsson kramar henne liggandes i snön och Ebba och Charlotte kramar henne också. -Jag behöver luft, ropar Stina. Efteråt berättade Stina att hon hade sagt till sig själv att idag dör jag hellre än blir tvåa. Hon var i alla fall dödstrött när hon gled över mållinjen. Den saken är klar.

Nationalsport i Norge
Alla barn går på tur i Norge. Var du än bor i Norge så har du nära till naturen och skidspåret. Om du bor i Oslo kan du ta tåget upp till Holmenkollen, det tar 40 minuter för att tåget går sakta. Förstår du hur stort urvalet av skidtalanger är i Norge? Längdskidor är Norges nationalsport. Ebba Busch Thor som är halvnorsk sa när hon var med på Skavlan att hon förhandlade med sin norska pappa om allt när hon var liten. Det enda hon inte kunde förhandla med honom om var att inte gå på tur på skidor för det ska alla barn i Norge göra när de är små. Hennes pappa var mycket tydlig “Alle norske barn går på tur, Ebba-Elisabeth!”. Det är inte förhandlingsbart. Jag vet inte vad FN´s barnkonvention säger om att tvinga barn att åka skidor men det är inte det den här artikeln handlar om utan om fyra unga svenska idrottskvinnors hjältedåd och kamp mot alla odds och världens främsta skidnation Norge.

Minoritetssport i Sverige
I Sverige är urvalet av skidtalanger litet. Här åker nästan inga ungdomar skidor längre. Det finns inte någon snö längre i den tätbefolkade delen av Sverige. Det är därför dåligt med träningsmöjligheter. I Sverige är det bara föräldrar med skidor i blodet som brinner för skidåkning som tar med sina barn ut i skidspåret och lär dem åka skidor. Det är bara på orter i norra Sverige där det finns snö, skidklubbar med mycket skidkultur och duktiga ledare som man kan få fram någon talang ibland som det oftast inte blir någonting av därför att de blir skadade eller lägger av i tonåren. Längdskidåkning är en minoritetssport i Sverige, åtminstone om vi jämför med Norge. Ebba och Frida bor i Sollefteå. Charlotte är från Tärendö men bor i Sundsvall och Stina är från Malung men bor i Östersund. Där finns det snö på vintern. I Norge satsar man stora pengar på utveckling av talanger och landslagsåkare i olympiska sporter i allmänhet och i nationalsporten längdskidåkning i synnerhet. En guldmedalj i VM kostar tio gånger mer i Norge än i Sverige. En av de fyra hjältinnorna är junior och har inte gått ut ur gymnasiet än. Det är hennes mamma som har lärt henne åka skidor. Mamma är ordförande i skidklubben och har själv tävlat på skidor i VM och OS. Det gör den här bragden så mycket större.

Det kommer fler stafetter
Det var fyra skidtjejer som gladde sig åt VM-guldet efteråt och det var det många svenskar på plats i Seefeld och hemma framför TV-apparaterna som gjorde också. Det var Sveriges första VM-guld i stafett men Sverige vann stafetten i OS 2014. Det är bara Charlotte som är kvar från det laget. Sverige tog OS-silver i stafett förra året och i det laget ingick både Ebba, Charlotte och Stina. VM debutanten och junioren Frida förstärkte Sveriges lag och såg till att det inte hade någon svag länk längre och då kunde vi slå Norge. Charlotte sa efter loppet när fyra svenska världsstjärnor stod med de guldfärgade världsmästarvästarna på sig att tänk om två år då får vi åka i de här västarna. Det betyder att Charlotte fortfarande tycker att det är roligt att åka skidor, tror fan det! De här unga skidstjärnorna har inspirerat Charlotte. Det betyder att Charlotte tänker åka skidor i minst tre år till, ett världsmästerskap och ett OS till. Då är hon 34 år och definitivt inte för gammal. Det betyder att Sverige kommer att ha ett starkt stafettlag i tre år till. Nästa år är det inget mästerskap men jag ser redan fram mot stafetten i VM om två år och i OS om tre år. Jag brukar hjälpa förbundskapten Rikard Grip att ta ut Sveriges stafettlag. Jag ska hjälpa den norska damlängdlansdlagstränaren att ta ut ett lag som kan utmana Sveriges Superlag på allvar. Sätt Ingvild Flugstad Östberg på första sträckan mot Ebba Andersson, Therese Johaug är den enda i världen som kan hänga med Frida Karlsson på den andra sträckan, Ragnhild Haga i 2018 års OS-form är den enda som kan hänga med Charlotte Kalla på den tredje sträckan och uthållighetsträna Maiken Caspersen Falla så att hon orkar åka 5 kilometer i rygg på Stina Nilsson och avsluta med en spurt men jag är ledsen Norge, ni har ingen chans ändå för Stina viker aldrig ned sig.