Glädje, tårar och sorg på VM på längdskidor

I onsdags kväll tittade jag på en intervju som Expressen gjorde med Frida Karlsson efter presskonferensen med svenska längdskidlandslaget i tisdags. Det är precis så här idrott ska vara. Det ska vara glädje, inte hat och inte dopning men skidåkning och speciellt sprint kan vara väldigt mycket tårar och sorg också som det var i torsdags på damernas sprinttävling i VM i Seefeld. Jag vet inte om någon förstår att den här tjejen tränar, äter, sover, andas och lever skidåkning dygnet runt. Jag tror inte att alla fattar hur mycket och hur hårt hon har tränat för att komma hit till VM och få åka Skiathlon idag. Jag har tittat på intervjun med Frida Karlsson tio gånger nu och jag ska se den minst ett par gånger till innan jag sätter mig i min liggfåtölj och följer dagens Skiathlon som börjar 10:45. Gör det du också, titta på filmen och titta på dagens skiathlon som börjar om en timme. Du hittar länken nedan.

Titta på intervjun här:

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/har-varit-forebilder-nu-ar-de-kompisar/

Tårarnas sprinttävling
I torsdags var det sprint i VM. Sverige ställde världens tre bästa damsprinters på startlinjen. Maja Dahlqvist vann kvalet. Både Stina Nilsson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog sig till final tillsammans med Norges Maiken Caspersen Falla som inte har haft någon bra säsong. Stina Nilsson hade redan fem silvermedaljer och ville ha en guldmedalj. Inför torsdagens sprint trodde jag mest på Maja Dahlqvist. Jag trodde också att om Stina Nilsson var i den form hon har varit tidigare i vinter så skulle Sverige kunna ta tre medaljer. Det blev två medaljer till Norge istället. Det var många känslor och det blev många tårar i torsdags. Junior världsmästarinnan Kristine Stavås Skistad grät, Maja Dahlqvist grät, Stina Nilsson grät, Mari Eide grät, Maiken Caspersen Falla grät och hela det skidintresserade Sverige grät också. Både de som var på plats och hejade sig hesa och vi som satt hemma framför TV apparaterna. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hakade i varandra i en kurva när de låg i bredd. Maja föll, Jonnas stav gick sönder och Stina Nilsson blev hindrad. Maiken Caspersen Falla vann, Stina Nilsson fick en femte silvermedalj och Mari Eide tog ett brons. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist förlorade medaljer. Det var synd om svenskorna. Utan den incidenten tror jag att Maja hade vunnit och att Jonna hade varit tvåa och det hade nog varit svårt för Stina att ta medalj. Det var lika synd om den norska supertalangen Kristine Stavås Skistad som vann junior-VM i januari som föll på eget misstag när hon satte staven innanför skidan i semifinalen. Hon var otröstlig efteråt. Hon var övertygad om att hon hade kunnat vinna om hon hade gått till final. Hon är rasande snabb de sista 100 metrarna men det är Maja Dahlqvist och Jonna Sundling också.

Sorgens Skiathlon
Idag är det Skiathlon. Igår utlyste statsminister Stefan Löfven landssorg och beordrade flaggorna på halv stång för då fick vi meddelandet att Sveriges främsta hopp Ebba Andersson inte kommer till start på grund av irritation i luftvägarna. Jag hoppas att han gjorde det i alla fall. Det var kallt på SM i Sundsvall och det var troligtvis då Ebbas luftvägar blev irriterade. Ebba var i sitt livs form på onsdagens 10 kilometer klassiskt på SM. På 10 kilometer klassiskt på SM åkte Ebba Andersson så fint och så snabbt att Therese Johaug hade haft fållt sjå med att hänga med henne. Jag såg tävlingen på min iPad på lunchen på jobbet på onsdagen och på fredagen tittade jag på tävlingen en gång till på lunchen bara för att Ebba åkte så fint. Vilken skidåkare! På söndagens 30 kilometer klassiskt stod alla Ebbas konkurrenter och bara gled i nedförsbackarna medan Ebba fick stå och staka för glatta livet för att hänga med. Jag tänkte att men gud Ebba vad har du fått för skidor idag. Du har ju inget glid, hur ska det här gå? Svaret kom efter en kilometer när Ebba struntade i att hon hade dåligt glid och ryckte och lämnade samtliga konkurrenter bakom sig. Efter tävlingen sa intervjuaren till Ebba att idag hade du inga bra skidor. Ebba svarade att på en sådan här bana är det viktigt att ha bra fäste. Om inte Ebba Andersson redan hade varit min idol så hade hon blivit det då. Vilken underbar tjej! Jag tror inte att Ebbas skidor släppte en enda gång på de 40 kilometer hon åkte på SM. Jag har tidigare betraktat Ebba som fristilsspecialist. I år har hon åkt bedårande klassisk skidåkning som är lika vacker som rysk balett, mycket tack vare att hon är starkare och mer vridstyv i midjan. Ebba hade därför kunnat utmana Therese Johaug i dagens skiathlon. Det är en stor sorg att Ebba inte åker idag. Nu står vårt stora hopp till Frida Karlsson som  vann junior-VM i Skiathlon förra året. Det är hennes första start i ett senior VM. Det blir spännade. Frida är bra både i klassiskt och på fristil och gillar masstarter så det är perfekt för henne att få börja med ett masstartslopp i VM. Det kommer att bli bra för hennes självförtroende. Charlotte Kalla, Evelina Settlin och Ida Ingemarsdotter står också på startlinjen om en dryg timme. Jag hoppas att Frida Karlsson kan vända sorgens skiathlon till glädjens skiathlon. Spännande blir det i alla fall. Missa inte Fröken Karlssons VM premiär! Det är väl ett önsketänkande att det redan nu ska bli en kamp mellan den gamla norska Johaug och den nya svenska Johaug men hoppet är det sista som lämnar människan.