Juniorstjärnan Frida Karlsson uttagen till VM

Frida Karlsson skrällde vid skidpremiären i Bruksvallarna den 17 november när hon blev sensationell tvåa på 10 kilometer klassiskt efter Charlotte Kalla och slog Stina Nilsson, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter. Hon fortsatte med att utklassa konkurrenterna både på 10 kilometer klassiskt och 20 kilometer fristil i Skandinavisk Cup i Vuokatti 5 och 6 januari. På Kopparskidan i Falun den 12 januari blev hon trea på 10 kilometer klassiskt efter Ebba Andersson och Charlotte Kalla. På junior VM i Lahtis tog hon guld på 5 kilometer fristil den 22 januari, ett andra guld på 15 kilometer klassiskt den 24 januari och ett brons i stafett den 26 januari.

Kom inte till start i SM
Frida Karlsson tog ett junior VM guld i skiathlon förra året och har tre individuella JVM guld vilket är fler än både Charlotte Kalla och Ebba Andersson har. Frida Karlsson kom inte till start under SM veckan varken i onsdags på 10 kilometer klassiskt eller i dag på 15 kilometer klassiskt på södra berget i Sundsvall på grund av ansträngda luftrör efter den iskyla som rådde under junior VM i Lahtis. Om hon hade kommit till start under SM hade hon troligen kunnat åka hem därifrån med två individuella silvermedaljer. De tuffa banorna i Sundsvall hade passat Frida perfekt.

Frida tränar hårt
På sommaren varierar Fridas träning mellan fartveckor och volymveckor med mycket distansträning. Då kan det bli tre timmar träning på morgonen och tre timmar träning på kvällen. Frida tycker om att springa. Hon springer på stigar i skogen. Det blir mycket löpning på sommaren. Frida är en målmedveten ung dam som vet vad hon vill. Hon vill bli bäst i världen på längdskidor. Det är därför hon går till gymmet och tränar ben i en timme även när det är sommar och solen skiner från en klarblå himmel.

Får åka distanslopp i VM
Therese Johaug har sagt att om hon vore Rikard Grip så skulle hon ta ut Frida Karlsson till VM. Frida Karlsson har inte åkt en enda världscup tävling men förbundskapten Rikard Grip tog ut henne till VM klockan 15:30 idag. Det som har imponerat mest på förbundskaptenen är när Frida utklassade seniorer med meriter från Världscupen i Skandinavisk Cup i Vuokatti och vann fristilsloppet över 20 kilometer med nästan två minuter. Frida imponerade också på förbundskaptenen genom att åka till Junior VM som storfavorit med press på sig och leva upp till förväntningarna och ta två individuella VM guld på distansloppen.
-Det tycker jag är väldigt väldigt starkt, säger han.
Frida är världens i särklass bästa skidåkare under 20 år. Rikard sa att Frida är aktuell för att åka individuella distanslopp under VM i Seefeld. Om hennes luftrör snabbt återhämtar sig, hon hittar tillbaka till formen, inte är för ivrig och går ut för hårt i början på VM loppen kan hon ställa till det rejält för de etablerade skidåkarna i världseliten. Jag och resten av Sveriges skidintresserade folk hoppades på att hon skulle bli uttagen till VM. Nu är hon det. Grattis Frida! Det har du verkligen förtjänat. Frida har nått sina mål den här säsongen.
-VM blir en bonus, säger hon.
-Jag tycker att det känns jättehäftigt och nu när jag har fått chansen att vara med på VM ska jag se till att ta den, säger hon.
Nu ser jag fram emot VM som börjar i Seefeld den 19 februari. Även om Stina Nilsson hinner bli hel till VM så bör Frida absolut få åka stafetten. Jag har ändrat mig angående stafettlaget och tycker att Frida ska åka första sträckan, Ebba den andra, Charlotte den tredje och Stina eller Jonna den fjärde. Med det laget och alla i form så kan det bli VM guld till Sverige.