Öland, ett annat land

Pappa och jag

När jag var en liten pojke, under industrisemestern i juli 1970, tog min pappa med  mig till Kalmar där vi åkte båt ut i Kalmarsund och tittade på bygget av det som skulle bli Europas längsta bro, Ölandsbron. Inte trodde jag väl då att jag en dag skulle bo på andra sidan den bron. Den bro som vi idag tar för givet men som ger oss möjlighet att bo på denna vackra ö och att jobba på andra sidan bron i Sverige. Min blivande flickvän hade dock förekommit mig och tagit färjan från Revsudden norr om Kalmar ombord på en folkvagn till Stora Rör på Öland redan i juli 1965.

Det vitputsade drömhuset
Mina första semesterveckor i år har gått åt till att få ordning i vårt nya hus. Vi hittade det nästan färdigbyggda vitputsade drömhuset i betong den 29 juli, köpte det den 31 juli och flyttade in i det den 9 oktober men jag har arbetat så mycket under hösten, vintern och våren så vi har inte hunnit med att skaffa och montera all inredning. Nu är vi äntligen färdiga. Inredningen är på plats och jag kan äntligen börja njuta av min semester och den öländska sommaren.

Öland, det bästa av två världar
Min flickvän har tjatat om att vi skulle flytta till Provence. Jag älskar Sverige och hade verkligen inte tänkt flytta utomlands och när Anna föreslog att vi skulle flytta till Kalmar ville hon ha oss nära sig, helst i Läckeby men det blev inte så. Min flickvän var väldigt tveksam till att bo på Öland för hon hade läst om stormar och en avstängd bro och ölänningen Johan Theorins bok Nattfåk och blivit uppskrämd av den berömda Ölandsfåken som kan härja på vintern men när vi hittade drömhuset på ön gav hon med sig. Vi hade ju semestrat på Öland både i tält och husvagn flera gånger. Nu bor vi i ett annat land. Jag jobbar i utvecklingsstaden och idrottsstaden Kalmar där jag har en behandlingsklinik på Sveriges bästa gym och jag har bara 15 kilometer hem till semesterparadiset och det cykelvänliga Öland på andra sidan bron. Det är det bästa av två världar. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle kunna bli bättre.

Den finaste cykelvåren någonsin
Jag har tyvärr inte hunnit cykla något i vår och sommar. De av mina klienter som är landsvägscyklister, triatleter eller motionscyklister och de av cykelinstruktörerna på Malkars som jag utbildade i våras som cyklar utomhus säger alla samma sak.

-Du har missat den finaste cykelvåren någonsin Jerry.

Vädret i Kalmar och på Öland har visat sig från sin allra bästa sida i vår och sommar. Det blåser i stort sett alltid här men det har till och med varit dagar när det nästan har varit helt vindstilla.

I förrgår blev det en cykeltur igen. Den gick från Saxnäs förbi Strandskogen till Glömminge. När jag kom upp till väg 136 som går norrut mot Borgholm vände jag tillbaka söderut mot Färjestaden. På flera ställen längs den vägen är utsikten bedårande över Kalmarsund. Jag cyklade på väg 136 genom Skogsby till Eriksöre. Där vände jag västerut och det var en utförslöpa nedför landborgskanten i värsta Tour de France stil. Nja, kanske inte i Tour de France stil precis men ändå. Vem sa att Öland är platt? Den högsta punkten är 57,7 meter över havet. Nåja, det kanske inte är någon höjdskillnad att skryta med på kontinenten precis. Solen gick ned på andra sidan Kalmarsund. Det är ett annorlunda ljus här på Öland och färgerna i norra Kalmarsund när solen precis har gått ned är så vackra. Ljusblått hav och rosa himmel i ett skimrande magiskt ljus. Det är bedårande. När jag kom ned till Mörbylångavägen vände jag norrut igen mot Färjestaden som numera är min hemort även om jag bor norr om Färjestaden i semesterparadiset Saxnäs. Den sista intervallen gick från Färjestaden till rondellen vid brofästet och den sista biten till Saxnäs varvade jag ned.

Pionjärer inom vindkraft
Jag mötte en Tesla. Jag blir så glad varje gång jag ser en Tesla. De ger mig hopp om jordens framtid. Tesla är den första bilen som går på el. Jo, jag är medveten om att det har funnits fordon på fyra hjul som har haft elmotor tidigare men de har inte varit några riktiga bilar därför att bilindustrin inte vill tillverka elbilar som folk vill ha. Jag cyklar förbi flera vindmöllor. De gör mig också glad för de visar mig hur uppfinningsrika människor är och de ger mig också hopp om jordens framtid. Här på Öland har människorna varit pionjärer inom vindkraft. Vindmöllor är både vår forntid och vår framtid. Förr gav väderkvarnarna kraft så att bönderna kunde mala sin säd och idag ger vindkraftverken elkraft till Teslor. Principen är den samma. Låt vinden blåsa på en propeller som snurrar så skapas miljövänlig förnybar grön kraft som inte smutsar ned våra barnbarns jord. Det är en genialisk idé och här på vindarnas ö är den speciellt gångbar. Tänk att få köra bil samvetslöst, ljudlöst, luktfritt och tanka gratis på långresor och tanka öländsk vindkraft i eluttaget hemma i garaget och full tank kostar 80 kronor samt slippa service på bilen förens den har rullat 8000 mil! Tänk att få cykla helt utan avgaser och det är ingen avlägsen framtid längre tack vare Tesla. Heja Tesla!

Italiensk glass på öländska
Färjestadens hamn är mysig. Längst ut i hamnen finns ÖlandsChoklad som tillverkar italiensk glass på öländska. Det är den finaste och godaste glass som finns. Citronsorbeten och chokladglassen är grymma. Väldigt krämig och god. Inte undra på att de har fått utmärkelser i Svenska glassmästerskapen. ÖlandsChoklads café är mycket välförtjänt White Guide Café även 2016. White Guide listar de bästa caféerna. ÖlandsChoklad är ett fikaställe för cyklister som heter duga det. Jag dricker ovanligt nog inte kaffe för att vara cyklist men min flickvän som gör det lovordar deras kaffe som kommer från Fogarolli. Fogarolli är ekologiskt odlade, fairtrade producerade och klimatkompenserade handplockade och tvättade kaffebönor. Min flickvän säger att det är grymt gott. Fogarolli säger att de förmedlar italiensk kaffeglädje. Här i Färjestadens hamn finns också Sea Salt där du kan äta italienska pizzor med tunn botten gjord på färska råvaror. De rekommenderas varmt! Du kan bada här också. Fin sand och långgrunt eller hoppa från piren i gästhamnen.

Solens och vindarnas ö
En del kallar Öland för Nordens Provence och andra kallar Öland för Sveriges Mallorca. I så fall har vi hamnat på rätt ställe för min flickvän älskar Provence och jag är cyklist och på våren invaderar cyklister Mallorca. Öland är solens och vindarnas ö. Min flickvän älskar sol och hatar blåst men här på Öland är vinden en smekning som gör att värmen inte blir tryckande här. Det är ett helt annat klimat här och ön är beroende av vinden och har levt i symbios med den sedan urminnes tider. Här finns även många kulturskatter och min flickvän som är historie nörd guidar mig och våra släktingar och vänner som besöker oss i slott och borgar och bland övriga kulturskatter.

Öländsk sommar är bättre
Jag älskar svensk sommar men måste erkänna att Öländsk sommar är bättre. Ölands södra udde och Ölands norra udde har tillsammans totalt nio vinster i solligan och dem tog man från det att man började mäta 1990 och fram till 2006. Ölands norra udde ligger i topp varje år men man mäter inte längre på den södra udden. Initiativet till solligan kom från Öland och SVT´s meteorolog John Pohlman kontaktades. John var smart och ärlig och tyckte att soltimmarna skulle mätas när det räknas. Det vill säga under dagtid från 06:00-20:00. Från starten 1990 och fram till 2002 när John Pohlman pensionerades och lobbyister från turistnäringen i Norrlandskommunerna lyckades övertyga SMHI om att soltimmarna skulle mätas dygnet runt istället var det bara Öland och Gotland som vann solligan förutom ett år, 1996, när Nordkoster vann. När jag läste statistik i skolan fick jag lära mig att det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Det är självklart missvisande att mäta soltimmar dygnet runt. Det förstod världens bästa meteorolog John Pohlman men det förstår inte SMHI. Det är väl ingen turist som vill veta hur mycket solen skiner på nätterna. I Norrland skiner solen även på natten sommartid och det ska ju naturligtvis inte räknas. Ändå lyckades Ölands norra udde vinna även både 2002, 2004 och 2006. Det bevisar klart och tydligt vilken plats du får mest sol på under dagtid. Den andra ön i östersjön vann solligan trots det felaktiga sättet att mäta både 2008, 2009, 2010, 2012 och 2013 och därmed torde det vara fullständigt klarlagt vilken kust och vilken del av landet som är solsäkrast. Jag bryr mig inte ett endaste dugg om de mätningar som görs norr om Karlstad. I år leder Visby med 309 timmar före Ölands norra udde med 301 timmar så det så.

Sveriges solsäkraste plats
Jag bor på Sveriges solsäkraste plats om nu Öland verkligen ska räknas till Sverige för Öland är ett annat land och har ett annat klimat, en annorlunda natur, en annan fauna, andra vindar, en annan luft och ett annat ljus. Det finns till och med vingårdar på Öland och jordgubbsodlingar är vanliga här.

“Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorlunda än de andra av Sveriges provinser.”

-Carl von Linné, 1741

Det annorlunda ljuset har lockat konstnärer till Öland sedan tidigt 1900-tal så det passar min flickvän som älskar att måla i olja perfekt.

Duger det åt kungen så duger det åt mig
Ibland frågar någon mig om jag trivs på Öland och då svarar jag alltid att duger det åt kungen så duger det åt mig. Drottning Victoria som byggde det kungliga sommarresidenset Solliden hade haft problem med sina hälsa sedan barndomen och fick ständiga luftrörsinfektioner och hade därför vårdats utomlands i södra Europa i många år. Drottning Victoria blev rekommenderad av riksantikvarien Hans Hildebrand att vistas på Öland. Sommaren 1902 kryssade det dåvarande kronprinsparet längs Ölands västkust ombord på Oskar den II:s lustjakt HMS Drott. När Victoria steg iland på Öland utbrast hon:

-Här kan man ju andas!

Hon fann själv den idealiska platsen på en smal remsa i en solig glänta i en ekskog mellan Alvarets karghet och Kalmarsunds vindpiskade hav i Räpplinge socken söder om Borgholms slottsruin. Där byggde hon sin sommarvilla därför att det hade utpekats som Sveriges soligaste plats. Förebilden var hennes närmaste vän och hennes livs kärlek läkaren Axel Munthes villa San Michele på Capri. Öland skulle vara den hälsosammaste platsen i landet och därför byggde hon sin lyxvilla här. Sollidens arkitekt, den då helt okände Torben Grut, skrev till en vän.

“Visste du ej bättre, skulle du tro dig landat på någon ö i sydvästra Europa”

– Torben Grut

Huset blev inte som arkitekten hade tänkt sig utan arkitekturen blev enligt Victorias vision och naturligtvis byggdes det i italiensk stil med modern byggnadsteknik i betong. Drottning Victorias kungliga sommarresidens stod klart efter tre års byggande i september 1906. Den vitputsade medelhavsvillan med sina venetianska rundade fönsteröppningar, fönsternischer, pelare och kolonner har lånat sina mest framträdande drag från italiensk renässans. Sollidens trädgård är idag Ölands mest besökta turistmål.

Jag håller med drottning Victoria. Här på Öland kan man andas, en underbar luft som är lätt, len, frisk och hälsosam. Idag skiner solen återigen från en klarblå himmel här på Öland och jag tänker att drottning Victoria säkert hade gillat kaffet och glassen på ÖlandsChoklad.