Stina Nilsson står på startlinjen i VM sprinten 11:30 idag

Stina Nilsson har vunnit fyra raka världscupvinster i individuell sprint. Det är målgång i semifinalen i sprint i estländska Otepää och det är tight mellan Stina Nilsson och Jonna Sundling om andraplatsen efter Maiken Caspersen Falla som vann. Stina Nilsson gör en enorm fällning för att vara före Jonna över mållinjen. Hon går nästan ner i spagat. Jag såg att Stina Nilsson tog sig för baklåret när hon ställde sig upp och det såg nog hela Sveriges skidintresserade TV-publik men det såg inte kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomquist. Stina Nilsson blev trea i semifinalen och gick vidare till final på tid.

Våra värsta farhågor besannades
Det vi inte fick se i TV var en Stina Nilsson som grimaserade och haltade och fick hjälp av landslagets fysioterapeut som ledde bort henne från målområdet. Sedan kom beskedet som vi alla befarade. Stina bryter tävlingen. Världens bästa sprinter på damsidan är skadad. Det är exakt en månad kvar till VM i Seefeld. Det här var det värsta som kunde hända. Vi behöver Stina Nilsson i stafettlaget.

Fick inte tryckförband snabbt
Landslagsledningen och landslagets medicinska team såg inte heller att Stina tog sig för baklåret. De var inte snabba med att ta hand om Stina och lägga tryckförband men det kanske inte var någon muskelbristning? Landslagets fyioterapeut Marcus Bystedt sa att det medicinska teamet misstänkte en mjukdelsskada och att det då handlar om att få bort blödningen med tryck.

Körde staven i Maikens lår
Det jag inte såg var att Stina Nilsson samtidigt som hon fäller sig kör sin stav rakt i låret på Maiken Caspersson Falla som efter en stund märker att hon blöder genom skiddräkten. Maiken upptäckte att hon hade ett stort hål i låret och fick åka till sjukhuset och sy. Maiken lade senare ut en bild på sin skada på sitt Instagramkonto och skrev “Märkt för livet av Stina Nilssons”.

Inte den värsta fällning Stina har gjort
Stina Nilsson lägger senare ut en målfotobild på sitt Instagramkonto när hon gör en monsterfällning och vinner junior-VM guld i Erzurum 2012. Den fällningen var större än den hon gjorde i Otepää. Det tyder på att Stina Nilsson har sätesmuskler som är hämmade och att hennes hamstringsmuskler har kompenserat och blivit överbelastade och spända. När muskler blir överbelastade blir det syrebrist i musklerna och då släpper inte kopplingarna mellan musklernas minsta kontraktila element Aktin och Myosin. När muskeln sträcks ut med stor kraft finns det risk att muskeln brister.

Vilken behandling är den rätta?
Efter att Stina hade skadat sig i Otepää fick jag ett SMS från en klient som undrade vilken behandling Stina behövde. Jag svarade att en muskelbristning ska mjukdelsbehandlas 48 timmar efter att den har skett för att den inte ska läka ihop med ärrvävnad. Om bristningen läker ihop med ärrvävnad blir muskeln oeftergivlig och man får en permanent försvagning där och det är lätt att slå upp skadan igen. Jag skrev också att om Stina hade kommit till mig så hade jag gjort muskelfunktionstester på hennes sätesmuskler för att ta reda på om de är hämmade och i så fall behandlat och aktiverat dem. Jag hade också palperat hennes hamstringsmuskler för att ta reda på om de är överbelastade och i så fall behandlat dem för att släppa spänningen i dem.

Vi vet ingenting om Stinas skada
Vi har inte fått några klara besked om varken Stinas skada eller rehabilitering och därför har det inte gått att tro någonting eller varit någon mening med att spekulera i om Stina skulle komma till start i VM eller ej. Vi har inte fått någon information om vilken typ av behandling Stina har fått och hur hon har rehabtränat. Det vi tror är att hon har rehab tränat istället för att performance träna. Stina gjorde ett träningspass med maximal belastning i söndags och fick efter det klartecken att starta i VM sprinten.

Tisdagens presskonferens gav inte de besked vi ville ha
På tisdagens presskonferens och vid intervjuerna med Stina efteråt får i alla fall jag uppfattningen att hon inte är helt återställd. Förbundskapten Rikard Grip fick i förrgår frågan av Radiosporten vilka risker Stina tar om hon startar i VM sprinten. Det hade han inte komptens att svara på sa han utan hänvisade till landslagets medicinska team.

I Norge tror man att Stina har mörkat
Norrmännen tror att Stina Nilsson inte fick någon bristning utan bara en lättare sträckning och att Sveriges längdskidlandslag har mörkat. De är övertygade om att Stina har varit hemma och tjuvtränat. De har hört rykten säger de. Jag hoppas att norrmännen har rätt. Om Stina är hel och frisk och i den form hon har varit i tidigare i vinter kan hon vinna tre VM-guld i Seefeld.

Kvalet börjar 11:30 idag
Sverige har två sprinters till i världseliten, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Stina, Jonna och Maja ställs mot Norges Maiken Caspersen Falla och supertalangen med det perfekta namnet på en skidåkare Kristine Stavås Skistad. Sverige kan ta tre medaljer idag om Stina är hel, frisk och i samma form som hon varit i tidigare i vinter. Stina säger att hon kanske inte ska fälla sig så där igen för att det kanske är för riskabelt. Det tycker jag att hon ska låta bli. Det är bättre att hon rycker ifrån konkurrenterna på banan som hon har gjort tidigare i vinter då hon har varit överlägsen. På frågan vad hon gör om det är jämnt strax före mållinjen svarar Stina att då fäller hon sig med vänster ben istället. I eftermiddag vet vi hur det gick. Ta ledigt från jobbet för 11:30 idag börjar sprintkvalet. Det tänker i alla fall jag inte missa.