Vi kômmer inte tebaks!

Det kom ett brev. I onsdags förra veckan när vi hade ätit frukost på vår uteplats gick min flickvän bort till vägen där brevlådorna är och hämtade posten. Vi har lantbrevbäring här i Saxnäs. Vi bor mitt i ett gammalt sommarstugeområde. Hon kom tillbaka med ett brev och skrattade. Brevet var adresserat till mig. Det var från Karlskoga Kommun. Det stod “När kômmer du tebaks?” på brevet. Brevet innehöll Karlskoga Magasinet. I det läste jag om vilket bra företagsklimat det är i Karlskoga och vilka storslagna planer kommunen har på att fräscha upp stan och erbjuda nya attraktiva boenden vid sjön Möckeln. I onsdags skrev en av våra styrketräningsinstruktörer från när vi drev David Träningscenter till min flickvän på Instagram och undrade när vi kommer tillbaka. I fredags fick jag mejl från en av vår aerobicinstruktörer från tiden på David Träningscenter som skrev att hon saknade oss och ville ha oss närmare sig. Det här är ett officiellt pressmeddelande. Läs noggrant nu! Vi kômmer inte tebaks! När vi hittade drömhuset på Öland och flyttade hit till den underbara ön där det är så lätt att leva och bo helt oplanerat för sju år sedan sa vi till varandra att nu är det slutflyttat. Ni kan medele Gulletussan att vi har adrässändret för siste gången. I det här huset ska vi bo tills de bär ut oss. Vi vill härmed meddela att destination Öland blir vår slutdestination.

Vi skulle inte kunna trivas bättre
Vi bor på solens och vindarnas ö. Vi bor i sommarparadiset. Vi bor på semesterön. Pandemin har fått många stadsbor att inse nackdelarna med att bo i stad och fördelarna med att bo på landet. Allt fler stadsbor flyttar till ett underbart liv på Öland. Ljuset är magiskt, luften så lätt att andas och vattnet kristallklart. Vi ser det som att vi bor i vårt fritidshus på Öland och man kan faktiskt inte ha det bättre än så. Vi bor på en U-formad gata med 14 hus och fritidshus. När vi flyttade hit var det bara tre som bodde här permanent. Vi blev de fjärde, idag bor man permanent i sex hus. De andra får åka hem när helgen eller semestern är slut. Vi känner oss privilegierade som slipper åka hem. Varje år när jag ska ha semester frågar mina klienter mig vad jag ska göra på semestern. Jag svarar alltid att jag ska cykla, bada och äta italiensk glass. Jag ska gå på konserter och utställningar och åka på konst- och historiesafari med min flickvän. Vi ska äta på mysiga restauranger med fräsch och god mat. Jag ska skriva artiklar. Jag ska göra det jag får lust med. Jag ska göra ingenting. Det är det som är semester och det är det som är så lätt att göra eller inte göra här på Öland.

“You can’t´t buy happiness but you can buy gelato and that’s kind of the same thing”

Molly Sandén i slottsruinen
När jag skriver det här har vi just varit på konsert i Borgholms slottsruin med Molly Sandén. Det var en magisk kväll. Molly är en världsartist och en queen. Det finns inget mysigare än att gå på konsert i slottsruinen en ljum sommarkväll. Alla var glada och sjöng och dansade och hade roligt. Molly avslutade konserten med min favoritlåt Husavik (My Hometown) från Netflixfilmen The Story of Fire Saga som nominerades till en Oscar. Jag får rysningar och blir tårögd när Molly sjunger den. Hon sjunger så vackert! Om du inte har sett videon med den akustiska versionen av låten så titta på den. Bättre reklamfilm för den här mytomspunna och magiska ön i Östersjön finns inte. Här får du en uppfattning om det magiska ljus och de vackra färger som har lockat konstnärer till ön i alla tider. Videon är inspelad på en rauk strax norr om natursköna Jordhamn som ligger längs stenkusten på nordvästra Öland. “Får man inte sjunga för ett publikhav får man sjunga för ett för ett hav!” skrev Molly på sitt Instagram. Den magiska videon har streamats 5,1 miljoner gånger.

Världens vackraste kustväg
I Jordhamn finns en vinddriven skurkvarn som har skurat ölandssten till Westminster Abbey och storslagna kyrkor på andra sidan Östersjön. Kustvägen som sträcker sig från Äleklinta i söder till Byrum i norr finns med på kartor från 1600-talet men man tror att den är mycket äldre än så. Den första biten från Äleklinta till Sandvik är asfalterad. Resten av vägen är vit grusväg. Det är Ölands vackraste väg. Vi åker den vägen minst en gång varje sommar. Den slingrar sig fram uppe på landborgskrönet utefter den vindpinade öländska nordvästra kusten. Det är stenigt, kargt och vansinnigt vackert. Färdas genom alvarsmark, tallskogar och naturreservat. Res längs spår av uråldrig stenbrytning och gammal fiskenäring. Här finner du vackra blommor, välbevarade sjöbodar, fornlämningar, husgrunder, gravfält och rester från stenbrott. Det är här man har brutit den världsberömda karaktäristiska rödaktiga ölandsstenen sedan medeltiden. Utsikten är storslagen över Kalmarsund i väster och den karga alvarsmarken i öster. Det är bedövande vackert. En tur längs kustvägen rekommenderas. Kör sakta. Visa hänsyn. Se upp för kossorna. Var beredd på att möta hästar, cyklister, mopeder, motorcyklister, bilar och husbilar. Stanna ofta längs vägen men bara på parkeringsplatser och där det finns bilspår. Var rädd om den ömtåliga naturen. Bäst är att cykla. Det är en sträcka på 35 kilometer. Det går bra med standardcykel, hybridcykel eller moutainbike. Ta god tid på dig. Längs stenkusten finns stenstränder, sandstränder, fornlämningar, husgrunder, gravar, stenmurar, små fiskehamnar, kalkstensbrott, raukar, gamla sjöbodar, en skurkvarn, en vårdkaseplats, kristallklart vatten, alvar, vallmo och blåeld. Besök Bruddesta fiskeläge, skurkvarnen i Jordhamn, bergbrottet i Gillberga, sjöbodarna vid Hornsudde, klippraset i Fornbo och raukarna i Byrum. Stanna och bada från bryggan på badplatsen med sten och klippor i Äleklinta, bo i sjöbod och njut av magisk solnedgång i Djupvik, ät fisk till lunch i hamnen i Sandvik, köp italiensk glass i glasstugan Gelato & Biscuits i Sandvik, bada igen på vidsträckt fin vit sandstrand i Byrum. Ta djupa andetag och slappna av. Njut av den vidunderliga utsikten över kalmarsund, ölandsluften och den säregna och vackra naturen. Ta vägen mot Böda från Byrum och åk Hagskogsvägen upp till Byxelkrok och ät middag där. Avsluta en underbar dag med ett kvällsdopp i solnedgången.

“Här kan man ju andas!”

-Drottning Victoria

En barndomsdröm gick i uppfyllelse
Molly har tillbringat alla sina somrar i mormor och morfars sommarstuga i Löttorp på norra Öland. Sedan 2020 har hon ett eget sommarhus i Kårehamn på nordöstra Öland. Hon var på konsert i Borgholms slottsruin när hon var 6 år. Då tänkte hon att hon skulle vilja stå där och sjunga en dag. I fredags var det den dagen. Det var första gången hon fick sjunga i den magiska ruinen på den ikoniska konsertscenen på hennes “favorit-ö i hela världen”. Det var hennes bardomsdröm som gick i uppfyllelse.

“Öland är min bästa plats på jorden – utan tvekan.”

-Molly Sandén

900 meter till havet
Från huset där vi bor har vi 900 meter ned till badplatsen vid havet med kristallklart vatten. Det är långgrunt och sanden är vit. Det tar bara ett par minuter på cykel ned till havet men vi går oftast dit. Om det blåser sydlig vind så att ytvattnet kommer in kan det vara behagligt badvatten här redan i maj. Om det är vansinnigt varma dagar och man vill ta ett svalkande bad kan man åka till någon av de vidsträckta vita sandstränderna på den östra sidan av ön. Öland är 16 kilometer på det bredaste stället. Det är aldrig längre än åtta kilometer till havet på Öland. Oftast är det mindre än en halvmil till havet var du än befinner dig på Öland.

Min flickvän åkte hem
Vi saknar våra släktingar och vänner i Värmland men de får komma hit och hälsa på oss. Det är sällan vi åker till Värmland och när vi gör det blir det bara några få dagar och det är svårt att hinna med att träffa alla tyvärr. Vi längtar hem till Öland. När min flickvän hade varit och hälsat på i Karlskoga några dagar i maj sa hon till sin barndomsvän att hon skulle åka hem. Det är så det är. Det är Öland som är hemma för oss numera. Det är så lätt att förälska sig i den här ön och så enkelt att rota sig här. Vi är här hemma på Öland hela sommaren och hela året. På konserten i fredags frågade Molly vilka i publiken som är sommarölänningar och då räckte jag inte upp handen och gud vad det kändes bra. Vi bor ju här året om. Det känns overkligt på något sätt. Hur hamnade vi här egentligen undrade min flickvän när vi åkte hem. Ja, det kan man undra men vi är så tacksamma för att vi hamnade här och fick köpa huset vi bor i. Våra grannar berättade när de flyttade hit för några år sedan att de hade planerat att flytta till Öland när de blev äldre. Några sådana planer eller drömmar har vi aldrig haft. Det bara blev så. Life happens. I vår tvättstuga sitter en plåtskylt som min flickvän har satt upp där. “Life is what happens to you while you are busy making other plans.” Man ska leva livet här och nu och vi har den stora förmånen att få göra det på världens vackraste ö. Vi är så tacksamma för det.

“Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorlunda än de andra av Sveriges provinser.”

-Carl Von Linné, 1741

Öland är ett annat land
Öland är så speciellt. Ön har har ett helt annat klimat. Det är en kalkstensö med en tunn jordskorpa som värms upp under våren och sommaren och avger värme långt in på hösten och ger ett behagligt klimat. Den ligger i klimatzon 1. På Öland är sommaren lång och lantbrukarna kan ofta få två skördar. Öland har en levande landsbygd. Ön lever på lantbruk och turism. Öland har flest soltimmar varje sommar. Det regnar hälften så mycket på Öland som på västkusten. Jordgubbarna mognar tidigare här och jordgubbsodlarna har både tidiga och sena sorter så vi kan äta de ökända söta jordgubbarna hela sommaren. Det finns gårdsbutiker med ekologiska rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Det är så enkelt att hitta närodlade ekologiska råvaror. Det är så lätt att äta fräsch, nyttig och god mat. Det finns massor av fiskaffärer. Det finns så många mysiga restauranger och caféer på Öland. Det är många som har upptäckt att det är onödigt att åka till andra länder söderöver på sommaren. Öland är ett fullgott alternativ om det är sol, bad, avkoppling och naturupplevelser du söker. En av mina klienter flyttade till södra Frankrike för ett par år sedan men de bor på Öland hela sommaren.

“Visste du ej bättre, skulle du tro dig landat på någon ö i sydvästra Europa.”

-Torben Grut

Musikön
Hur många konserter är det på Öland varje sommar? Ja, det går det nästan inte att räkna till men jag gör ett litet försök. Det är konserter i Borgholms Slottsruin, på Solliden, i Kackelstugan, på Vida och ett antal andra ställen men om vi håller oss till de fyra nämnda ovan. Jag tror att det är åtta konserter i Borgholms slottsruin i sommar. Jag räknar till fyrtiosju konserter i Kackelstugan och det är bara bra och kända artister som spelar där. Vida arrangerar två konserter tror jag. Solliden Sessions bjuder på tretton intima konserter på den lilla träscenen vid Kaffetorpet. Jag gissar att förutom dessa sjuttio konserter så är det säkert minst trettio till på mindre ställen. Vi ska på Smith & Thell den 25 juli och Sven-Ingvars den 27 juli på Solliden. Margot Wallström sa att Sven-Ingvars är kul, kult och kultur och de är ju från Värmeland! Nu fattas bara att Molly dyker upp som gästartist hos Sven-Ingvars och sjunger låten “Save your tears” så är den här sommaren komplett.