VM-Guld till Sverige i teamsprinten!

Maja Dahlqvist förde Sveriges lag med Stina Nilsson till VM-guld efter en rafflande final i teamsprinten i VM i Seefeld alldeles nyss. Maja åkte sista sträckan och slog äntligen Maiken Caspersen Falla på upploppet som förde Norges lag till en bronsmedalj. Sloveniens Anamarija Lampic tog sensationellt VM-silver. Ryssland som växlade först inför den sista sträckan blev utan medalj.

Världens starkaste och Maja
Maja låg bakom Maiken Caspersen Falla in på upploppet precis enligt planen. Den femte och näst sista sträckan som Stina Nilsson körde gick i hög fart och Stina växlade för Sverige som tredje lag till Maja. Maja var placeringssäker och trygg. Maja låg trea uppför den sista backen. Hon gick om slovenskan i kurvan efter stigningen och lade sig tätt bakom Maiken i utförskörningen. Maiken klev inte ut till höger när upploppet började utan tog innerspåret så Maja hade inget spår att åka i men Stina och Maja hade planerat att Maja i en sådan situation skulle staka utanför spåret så Maja stod utanför spåret och stakade på hela upploppet. Det var inget snack, Maja var överlägsen på upploppet. Hon ökade avståndet för varje stavtag de sista 100 metrarna. Hon är urstark och blixtsnabb. Det är Majas första mästerskap. Vilken iskall tjej! Vilken sprinter! Stina Nilsson tog emot Maja med öppna armar 20 meter efter mållinjen. Jag vet inte hur många gånger jag har sett upploppet nu. Jag kommer att fortsätta att titta på det hela dagen. Maja bytte sorgetrårar efter fallet i den individuella sprinttävlingen mot glädjetårar efter segern på teamsprinten idag. Stina Nilsson var lika nervös som mig när Maja åkte den sista sträckan. Jag hejade och skrek så att det hördes både till fastlandet och Seefeld, grannarna kom till undsättning. Jag har trott så mycket på Maja Dahlqvist. Jag är så glad för hennes skull. Hon hade vunnit VM-guld i den individuella sprinttävlingen i torsdags om hon inte hade krokat i Jonna Sundling och fallit. Det är det första svenska VM-guldet i sprint på åtta år. Stina tyckte att det var på tiden att Sverige vann. Maja skickade en passning till Norge och sa att det är tronskifte i teamsprint nu. Maja och Stina firar VM-guldet med en middag med konung Carl-Gustaf ikväll. Stina var sugen på halstrad tonfisk. Senare ikväll är det medaljcermoni. Det var två lyckliga skidtjejer som intervjuades efter loppet. Delad glädje är dubbel glädje och den här glädjen delar Stina och Maja med hela det svenska folket.

Stinas underbara resa
Stina Nilsson har gjort den mest imponerande resa som någon svensk skidåkare någonsin har gjort. Från totaldominans i världscupen, till muskelbristning, till sorg, till rehab, till VM-silver och till VM-guld. Det är ett prov på fokusering, viljestyrka och jävlaranamma som heter duga det. Nu har det vänt för Sverige i VM. Det finns ingen bättre underhållning än längdskidåkning. Det är ett drama som ingen regissör klarar av att regissera. Det var två glada, stolta och lättade tjejer som klev högst upp på prispallen och fick motta blommor av Gunde Svan och lyssna på världens vackraste nationalsång alldeles nyss. Ikväll får de medaljerna.

Sverige har världens bästa sprintåkare
Sverige har världens tre bästa sprintåkare på damsidan och en färsk U23 världsmästarinna i supertalangen Moa Lundgren. Jonna Sundling vann en Världscuptävling i Lillehammer tidigare i vinter. Junioren Frida Karlsson vann kvalet, kvartsfinalen och semifinalen i sprint på junior VM för en månad sedan men misslyckades i finalen. Det finns dessutom ett helt koppel med duktiga unga sprintåkare hemma i Sverige. Framtiden ser ljus ut för svensk sprintåkning på damsidan.