Our story

Jag läste tre artiklar som Mike Boyle som är styrkecoach och har NHL spelare som klienter och förstod vilka muskler som kompenserar om de djupa höftböjarmusklerna är hämmade. Det satte mig på rätt spår. Mike citerade ofta Shirley Sahrmann. Shirley lärde mig att jag ska leta efter en hämmad synergist om en klient har en skadad muskel. Jag insåg att jag var tvungen att lära mig funktionell anatomi. Jag lärde mig att musklerna sitter ihop i kedjor av Tom Myers som är världen främsta expert på muskelfascia. Jag förstod att man inte får lära sig hur kroppen fungerar när man läser traditionell anatomi utan bara hur musklerna ser ut. Jag började se på kroppen med två helt andra ögon.

Det går inte att aktivera muskler som är spända
2012 började jag arbeta som personlig tränare. Mitt mål var att bli styrkecoach för elitidrottare. Jag tränade en världsmästarinna i karate och en tjej som var landslagscyklist och proffscyklist och det var på den vägen jag skulle vandra. Jag gjorde muskelfunktionstester på alla mina klienter och palperade deras muskler innan jag började träna dem. Shirleys råd visade sig vara den viktigaste regeln för att ta reda på orsaken till muskulära överbelastningsskador. Alla klienter med samma muskulära dyfunktioner hade samma kompensationer och överbelastningsmönster. Jag insåg att de diagnoser idrottare får när de har överbelastade muskler går att förklara enkelt mekaniskt. Jag satt på knä i gymmet och varvade mellan att knåda på mina klienters överbelastade, spända och ömma muskler och att göra aktiveringsövningar för dem. Jag lärde mig att jag måste återställa normal muskeltonus för att kunna återställa normal muskelfunktion permanent.

Det går inte att träna en muskel som inte fungerar
Jag insåg att det inte går att träna en muskel som inte fungerar och att en kropp som är dysfunktionell inte är mottaglig för träning. Jag lärde mig att om man stretchar en muskel som är spänd så blir den ännu mer spänd. Jag lärde mig att om man stretchar en muskel som är hämmad blir den ännu mer hämmad. Senare läste jag om en legendarisk tjeckisk fysioterapeut som hette Vladimir Janda. Vladimir Janda slog larm om att sätesmuskler kan bli hämmade redan 1964 men det var ingen som lyssnade. Vi människor har en lång historia av att inte lyssna. Vladimir upprättade listor över vilka muskler som är benägna att bli hämmade och vilka som är benägna att bli överaktiva. De stämmer exakt. Shirley och Vladimir är de två mest innovativa fysioterapeuterna i världen de senaste 60 åren. Världens främsta ryggforskare Stuart McGill har bevisat vetenskapligt att sätesmuskler kan bli hämmade genom studier med EMG mätningar. Stuart kallar fenomenet med dysfunktionella gluteusmuskler för gluteal amnesia.

Jag rehabiliterade nyckelspelaren i ett damfotbollslag
Jag insåg att det bara är symtomen som behandlas vid muskulära överbelastningsskador. Jag upptäckte att jag kunde rehabilitera alla muskulära överbelastningsskador och att mina klienter svarade på träningen, snabbt blev starka och presterade på en högre nivå när deras muskler fungerade.
Jag utvecklade en metod i tre steg för att rehabilitera orsaken till muskulära överbelastningsskador. I steg ett använder jag djupgående mekanisk muskelbehandling för att återställa normal muskeltonus. I steg två använder jag isolerade dynamiska aktiveringsövningar för att återställa normal muskelfunktion. I steg tre använder jag integrerad styrketräning med fria vikter för att återställa normal muskelstyrka. Jag fixade alla mina klienters smärtor och skador. Jag fick ett rykte och blev någon slags ofrivillig rehab PT. Jag rehabiliterade klienter med diskbråck, simmaraxlar, löparknä och smärta i ljumsken. I februari och mars 2014 rehabiliterade jag en fotbollstjej med en ljumskskada som spelade i Rävåsen IK i Karlskoga som heter Jenny Tropp. I början av oktober 2014 åkte jag till Kalmar och rehabiliterade David Elm som var lagkapten i det allsvenska fotbollslaget Kalmar FF.

Den ofrivillige rehabiliteraren
I december 2014 öppnade jag en behandlingsklinik i Karlskoga. Hösten 2015 flyttade jag min rehabverksamhet från Värmland till Kalmar. Nu har jag rehabiliterat idrottare i åtta år. Det var ingen annan som kunde fixa mina PT klienters dysfunktioner, smärtor och skador så jag fick göra det själv. Jag är den ofrivilliga rehabiliteraren. Jag tycker att det är tillfredsställande att hjälpa idrottare att slippa smärtor och få fortsätta att göra det de älskar att göra. Jag ska fortfarande bli styrkecoach för elitidrottare en dag. Jag är tacksam för att jag har fått lära mig att rehabilitera muskulära överbelastningsskador och aktivera dysfunktionella muskler för jag kan inte få någon klient stark på riktigt som inte har en fungerande kropp.