Our story

Jag läste tre artiklar som Mike Boyle som är en av världens mest kompetenta styrkecoacher som har NHL spelare som klienter skrev och förstod vad som orsakar överbelastningsskador från ländryggen och nedåt. Mike citerade ofta Shirley Sahrmann. Jag läste om hur hon betraktar muskulära problem. Det viktigaste jag lärde mig av Shirley är att om en klient har en skadad muskel så ska jag leta efter en hämmad synergist. Jag förstod att jag var tvungen att lära mig funktionell anatomi. Jag lärde mig att musklerna sitter ihop i kedjor via muskelfascian av Tom Myers som är världsauktoritet på muskelfascia och förstod att man inte får lära sig hur kroppen ser ut och hur den fungerar när man läser traditionell anatomi utan bara hur musklerna ser ut. Jag började se på kroppen med två helt andra ögon.

Det går inte att aktivera muskler som är spända
2012 började jag arbeta som personlig tränare. Mitt mål var att bli styrkecoach för elitidrottare. Jag tränade en världsmästarinna i karate och en tjej som var landslagscyklist och proffscyklist och det var på den vägen jag skulle vandra. Jag gjorde muskelfunktionstester på mina klienter och palperade deras muskler. Shirleys råd visade sig vara den viktigaste regeln för att ta reda på orsaken till muskulära överbelastningsskador. Jag såg samma kompensationer och överbelastningsmönster på alla mina klienter med samma muskulära dyfunktioner. De överbelastade musklerna stämde exakt med vad jag hade lärt mig om muskulär dysfunktion. Jag satt på knä i gymmet och varvade mellan att knåda på mina klienters spända och ömma muskler och att göra aktiveringsövningar för dem. Jag upptäckte att det inte går att aktivera överbelastade, spända och ömma muskler.

Det går inte att träna en muskel som inte fungerar
Jag insåg att det inte går att träna en muskel som inte fungerar och att en kropp som är dysfunktionell inte är mottaglig för träning. Jag insåg att om man stretchar eller belastar en muskel som är hämmad så blir den ännu mer hämmad. Långt senare läste jag om en legendarisk tjeckisk fysioterapeut som hette Vladimir Janda och fick bekräftelse på att jag tänkte rätt. Vladimir Janda slog larm om att sätesmuskler kan bli hämmade redan 1964 men det var ingen som lyssnade. Vi människor har en lång historia av att inte lyssna. Vladimir upprättade listor över vilka muskler som är benägna att bli hämmade och vilka som kompenserar och blir överbelastade. De stämmer exakt. Shirley och Vladimir är de två mest innovativa fysioterapeuterna i världen de senaste 60 åren. Världens främsta ryggforskare Stuart McGill har bevisat vetenskapligt att sätesmuskler kan bli hämmade genom studier med EMG mätningar. Stuart kallar fenomenet med dysfunktionella gluteusmuskler för gluteal amnesia. Jag insåg att det bara är symtomen som behandlas vid muskulära överbelastningsskador. Jag upptäckte att jag kunde rehabilitera alla muskulära överbelastningsskador och att mina klienter svarade på träningen, snabbt blev starka och presterade på en helt annan nivå när deras muskler fungerade.

Jag rehabiliterade nyckelspelaren i ett damfotbollslag
Jag utvecklade en trestegsmetod för att rehabilitera muskulära överbelastningsskador som består av mjukdelsbehandling, aktiveringsövningar och styrketräning. Jag fixade alla mina klienters skador. Jag fick ett rykte och blev någon slags rehab PT. Jag rehabiliterade klienter med diskbråck, simmaraxlar och löparknä. Våren 2014 rehabiliterade jag en fotbollstjej i Rävåsen IK i Karlskoga som heter Jenny Tropp med en ljumskskada. Hösten 2014 åkte jag till Kalmar och rehabiliterade David Elm som var lagkapten i det allsvenska fotbollslaget Kalmar FF.

Den ofrivillige rehabiliteraren
I december 2014 öppnade jag en behandlingsklinik i Karlskoga. Hösten 2015 flyttade jag min verksamhet från Värmland till Kalmar. Nu har jag rehabiliterat idrottare i åtta år. Det var ingen annan som kunde fixa mina PT klienters dysfunktioner och skador så jag fick göra det själv. Jag är den ofrivilliga rehabiliteraren. Jag tycker att det är tillfredsställande att hjälpa idrottare att slippa smärtor och få fortsätta att göra det de älskar att göra. Jag ska fortfarande bli styrkecoach för elitidrottare en dag men jag är tacksam för att jag har fått lära mig att rehabilitera muskulära överbelastningsskador och aktivera dysfunktionella muskler för jag kan inte få någon klient stark på riktigt som inte har en fungerande kropp.