Italiensk cykling och italiensk glass

Igår när mamma Anna ringde frågade jag henne om hon kunde fråga Asta om hon ville att jag skulle komma och hämta henne så att vi kunde åka ut och träningcykla och mamma Anna svarade senare på SMS ”Hon vill jätte jätte jätte gärna komma och cykla idag”. Astas vita Bianchi som hon är så stolt över står ju parkerad i mitt garage här på cykelvänliga Öland och här finns flera mil cykelväg bara 400 meter från vårt hus. Det är tryggt, säkert och barnvänligt för små tävlingscyklister som ska skolas in att cykla på Ölands cykelvägar. Vi hämtade Asta och hennes syster Kerstin i Läckeby på eftermiddagen.

Benmuskler med kraft i
Asta och jag gav oss ut och cyklade. Vi cyklade Saxnäs- Lökenäs-Färjestadens hamn-Saxnäs. Det blåste vilket det ofta gör här på solens och vindarnas ö. Det var kraftig motvind när vi hade vänt i Lökenäs och cyklade söderut på ön men Asta kom upp i 24 km/h i intervallerna ändå. I sprintintervallerna var hon uppe i nästan 30 km/h trots hård motvind. Den här lilla cyklisten har benmuskler med kraft i. Det är tillåtet att träna barn systematiskt va? Asta cyklade 19,8 kilometer på 66 minuter med en kisspaus och ett fikastopp borträknat och snittade 18 km/h. Bilden på oss är tagen i backen från Saxnäs camping.

Chokladglass med choklad i
Asta och jag gjorde obligatoriskt fikastopp på ÖlandsChoklads hamncafé i Färjestaden. Vi parkerade våra italienska racercyklar och satte oss under solseglet på det stora trädäcket och åt gelato med italiensk karaktär. Öland kallas Nordens Provence men som tur är finns det en smula italiensk matkultur och glasskultur här också. Asta åt en kula Hallon och vitchoklad och jag en kula av mina favoritsmaker choklad och citronsorbet. Om du aldrig har varit på ÖlandsChoklad och ätit glass har du aldrig ätit världens godaste glass. ÖlandsChoklad tillverkar sin egen glass av äkta råvaror i sin lilla glassfabrik i Färjestaden. Maestro Gelatiere Martin Gregori har hjälpt ÖlandsChoklad att ta fram fantastisk gelato och sorbet men det är deras egen kärlek och passion för Öland och glass som gör den så unik. Min klient Linnea säger att ÖlandsChoklad har chokladglass med choklad i och att andra glassfabrikanter bara har lite kakaopuder i sin chokladglass. Jag håller fullständigt med Linnea. ÖlandsChoklad fick en silvermedalj i Svenska glassmästerskapen 2016 för sin Citronsorbet. Hur det kan finnas någon godare övergår mitt förstånd. Glöm isig svensk sorbet. Ölandschoklads italienska citronsorbet är bara så himla fräsch och smakfull.

Gelati med äkta råvaror i
I söndags åkte vi till Sandvik på nordvästra Öland och åt fisk i hamnen. Till efterrätt åt vi gelato på Gelato & Biscuits i Sandviks hamn och då började jag fundera över skillnaden mellan Gelati och Gelato. Jag har ju varit i Italien tre gånger och borde veta skillnaden. Är det verkligen skillnad på glass och Gelato? Det är ju skillnad på racercyklar så det är antagligen skillnad på glass också. Nu blir det italiensk glasskola här. Gelato är det italienska ordet för glass men skiljer sig från Ice Cream eftersom den inte innehåller grädde. Gelato är italiensk mjölkglass. Gelati är plural av Gelato och betyder frusen på italienska. Det uttalas jell-A-ti och jell-A-to. Ice Cream är glass gjord på grädde och artificiella smakämnen och färgämnen. Gelato är glass gjord på mjölk, äkta råvaror och ärliga smaker. Sorbet är glass gjord på vatten. Sorbetto är gelato gjord på vatten. Ice Cream är fet, fluffig och iskall. Gelato har mindre fett och mindre luft och en högre temperatur och det lyfter fram smaken. Ice Cream kyler dig bättre en het sommardag och smälter inte lika fort i solen och då behöver du inte äta den så snabbt. Gelato ger en mer intensiv smakupplevelse än gräddglass. Gelato är intense and dense. Gelato ska ätas dagsfärsk. Jag antar att det är därför mina favoritsmaker är slut ibland på ÖlandsChoklad. Hemligheten bakom den goda italienska glassen är mindre fetthalt, mindre luftmängd och högre temperatur men det handlar även om rätt råvaror för att få fram en fin smak och framförallt handlar det om tillräckligt med kakao i chokladglassen eller hur Linnea? På ÖlandsChoklad har man förstått att det ska vara choklad i chokladglassen, var annars skulle man förstå det? Gelato serveras vid en högre temperatur och är därför silkeslen. Gelatins ursprung är fylld av myter. Gelato blev populär bland en bredare allmänhet på 1920-talet i den norditalienska staden Varese. En del hävdar att den italienska glassen härstammar från det antika rom och andra att det är en desert som har sitt ursprung på Sicilien. Det finns även de som påstår att originalreceptet på gelato härstammar från Florens på 1700-talet. Det är bara i Italien som hantverksmässigt tillverkad glass har en större marknadsandel än masstillverkad glass. Italienare äter inte vad som helst. Det borde inte du heller göra. Glassbar heter gelateria på italienska och uttalas jell-a-ter-EE-a. Om du är i Italien och ska köpa glass ska du leta efter en skylt som det står ”gelato fatto in casa” på så får du autentisk hemgjord gelato. Jag valde choklad, hasselnöt och hallonsorbet på Gelato & Biscuits. Hallonsorbet rekommenderas. Vi tog kustvägen, den södra delen av Ölands vackraste vägsträcka tillbaka som går längs den öländska stenkusten från Sandvik till Äleklinta. En liten slingrande grusväg uppe på landborgskanten utefter den vindpinade öländska västkusten med vackra blommor, välbevarade sjöbodar, fornlämningar, husgrunder, gravfält och rester från stenbrott där man har brutit den karaktäristiska röda ölandsstenen sedan medeltiden. Kustvägen finns med på kartor från 1600-talet men man tror att den är mycket äldre än så. Utsikten är storslagen över Kalmarsund i väster och den karga alvarsmarken i öster. Det var en vacker upplevelse. Den rekommenderas också. På Öland kan du få det bästa av Öland, Provence och Italien. Du behöver därför inte åka någon annanstans.

Kalmar Grand Prix Kids med cykeltalanger i
På fredag kväll går startskottet för Kalmar Grand Prix Kids. Efter att vi hade cyklat gick vi ned till badplatsen vid Saxnäs camping för att bada och då berättade Asta för mig att hon har bestämt sig för att försöka komma på 1:a plats i den tävlingen. Hon sa att hon vill vinna och att det är stor chans att hon gör det om hon vill det. Hon är så klok den flickan. Hon säger också att hon inte tror att det är så många av de andra barnen i hennes åldersgrupp som har en racercykel. Det tror inte jag heller att de har. När vi stod längst ut på Jetfloat bryggan tog vinden tag i syster Kerstins ena simpuff och den påbörjade en seglats norrut i Kalmarsund med många knops fart. Asta kastade sig i vattnet utan att tveka och jag tänkte att hon hinner aldrig simma ikapp den eftersom den snart är i Byxelkrok med den hastigheten och hon har dessutom trötta ben efter cyklingen men jag hade fel. Hon är hur snabb som helst den tösa. Synd att det inte finns något riktigt Ironman Kids. Det skulle vara coolt med en hundradels Ironman för barn med 38,6 meter simning, 1802 meter cykel och 421,95 meter löpning. Jag vet en snabb åttaårig tjej som skulle anmäla sig direkt.

Now I have a racing bike
Förra året vann Asta Kalmar Grand Prix på en barncykel med en cykeltröja som det stod ”Asta la vista” på ryggen på. Asta såg att några av de äldre barnen som tävlar i triathlon som var med på Kalmar Grand Prix hade riktiga racercyklar. Det enda Asta önskade sig i födelsedagspresent när hon fyllde 7 år i höstas var en racercykel. När Asta fick sin Bianchi i höstas tänkte jag på en scen i filmen Die hard när John McClane har avväpnat och avlivat en av terroristerna i skyskrapan och sätter honom på en stol i en hiss med en tomtemössa på huvudet och textar ”NOW I HAVE A MACHINE GUN HO-HO-HO” på tröjan. Jag funderar på om jag ska trycka upp en tröja till Asta som det står ”Now I have a racing bike” på som hon kan ha på Kalmar Grand Prix i år. Jag har lovat att pumpa däcken åt Asta innan tävlingen, smörja kedjan och lägga i rätt växel. Klockan 18:30 på fredag kväll blir det åka av på kullerstensgatorna i årets sommarstad Kalmar på det 1700 meter långa varvloppet. Kom och heja!