Annas debattartikel om barn och socker gör viral succé

Det kan väl knappast ha undgått någon att Anna skrev en debattartikel, Skippa sockret – om du älskar ditt barn, som Aftonbladet publicerade i söndags som har gjort viral succé i hela världen. Vid lunchtid i onsdags hade 260000 personer läst artikeln och 35450 delat den på sociala medier. Anna publicerade först ett inlägg på sin privata Facebook sida om barn och sockerberoende som delades 1500 gånger och genererade 350 kommentarer. Expressen och Aftonbladet hörde därför av sig och ville att hon skulle skriva en debattartikel.

Anna intervjuades i Aktuellt
Det har varit en hektisk vecka för Anna. Uppmärksamheten har varit enorm. Anna blev intervjuad i radio i P4 Kalmar både i fredags och tisdags och i P4 Sjuhärad i måndags. P4 Kalmar och 24 Kalmar har intervjuat henne för sina internetsidor. SVT Nyheter intervjuade Anna i tisdags och publicerade artikeln Minskade på sockret till dottern – inlägg berör tusentals. SVT intervjuade Anna på vår arbetsplats Malkars Träningscenter Västra i onsdags. Den sändes i samband med ett längre inslag om socker och barn i Aktuellt i onsdags. Se inslaget i Aktuellt här, det börjar efter 21:39. BBC publicerade en omfattande artikel efter att de intervjuat Anna under rubriken Swedish mum´s battle against sugar goes viral i onsdags. The College of Contemporary Health har en länk till BBC´s artikel på sin sida sedan i torsdags. Secondhand Sugars publicerade artikeln Annas story: How cutting down on sugar transformed her daughter´s tastes and behavior igår. Flera andra internationella medier som Santé Magazine France i Frankrike La bataille d’une mère suédoise contre le sucre devient virale, Men ́s Health i USA What happens when you give up sugar for good? och O Globo Brazil i Brasilien Mãe corta doces da filha e se torna sensação nas mídias sociais publicerade artiklar om Annas debattartikel i torsdags. Nu har Annas artikel nått andra sidan av jordklotet. Igår publicerade 9Honey i Australien artikeln Swedish mum bans sugar and daughter calms down.

Kost och barn, två ämnen som berör
I sin artikel beskriver Anna en enkel lösning för barn som mår dåligt av socker. En förskola i Göteborg har kopierat Annas artikel och lagt den i barnens postfack så att deras föräldrar kan läsa den. På den förskolan har man diskuterat hur socker påverkar barnen i många år och de har för länge sedan slutat med att ge barnen söta mellanmål men många av barnen vill inte äta osötad yoghurt. Anna skriver om två ämnen som berör, barn och mat. Övervikt, det metabola syndromet, diabetes och cancer ökar i takt med att sockerintaget ökar. Det är också ämnen som trycker på känsliga punkter. Kurera publicerade en artikel jag skrev i onsdags Har du gjort ditt barn sockerberoende? där jag förklarar med fakta och vetenskap vilken skada socker gör i barns kroppar och berättar vad barn ska äta. Den är nu en av de fem mest lästa artiklarna på Kurera.

Anna vill rädda barnen
Kurera, Måbra, Femina, Amelia, Metro och Träningslära samt många bloggare har publicerat inlägg om Annas debattartikel. Många har kommenterat artikeln på Aftonbladets Facebook sida. Bland de som har kommenterat artikeln finns det de som tror att Anna bara ville väcka uppmärksamhet. Anna var först tveksam till att skriva den och funderade en hel dag när Aftonbladet hörde av sig innan hon skrev artikeln. Anna har varit sidekick i P4 Kalmar Morgon i två år men slutade på egen begäran för några veckor sedan. Där har hon väckt en hel del uppmärksamhet bland lyssnarna de senaste åren. De av oss som känner Anna vet att hon vill rädda världen. De hon ömmar mest för och vill rädda allra helst är barnen.

Mammor påverkar sina barns matpreferenser
Många läsare har retat sig på rubriken men den var det självklart Aftonbladet och inte Anna som satte. Många som har kommenterat har varit arga på att Anna inte tydliggör att hon menar att socker ökar risken för diabetes typ-2. Det är inte vetenskapligt bevisat men forskare har en teori om att socker påverkar tarmfloran och det i sin tur kan få tarmen att läcka vilket skulle kunna förklara varför man får diabetes typ-1. Forskare menar också att det är lika farligt för fostret att äta socker som att röka när man är gravid. Forskning visar också att barn föredrar den mat som mamman äter under graviditeten. En forskningsstudie utförd av forskare vid det amerikanska smakforskningsintitutet Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har visat att mammor som äter mörkgröna grönsaker som broccoli och gröna bönor får barn som vant sig vid smaken genom fostervattnet och bröstmjölken. En brittisk forskargrupp vars resultat publicerades i British Journal of Nutrition gjorde en forskningsstudie som visade att mammor som äter mycket skräpmat under graviditeten och under den tid de ammar sina barn får barn som föredrar att äta skräpmat senare i livet.

-Man brukar säga att “du är vad du äter”, men faktum är att man lika gärna skulle kunna säga “du är vad din mamma åt” säger Doktor Stephanie Bayol som lett gruppen, till BBC.
-Vår studie har visat att barn vars mammor ätit mycket skräpmat hamnar på vägen mot fetma och att det kan bli svårare att lära dem bra matvanor.

Annas ville bara berätta
Anna ville bara berätta för andra föräldrar om hur sockret påverkade hennes dotter och att det inte är så svårt att få barn att äta riktig mat istället. Om Anna kan rädda ett enda barn med sin berättelse om hur hennes 5-åriga dotter mådde av sockret och hur hon mår utan socker har det varit värt all den här uppståndelsen. Hon har redan fått feedback från flera föräldrar på att så är fallet. Anna har just gjort världen lite bättre för många barn.