I söndags höjde jag sadeln åtta centimeter och pumpade däcken på Astas racercykel och lovade att cykla med henne till helgen om vädret var fint och hon hade lust. Igår bar det av till Läckeby. En liten cykelsugen tjej ringde och frågade mig om vi kunde cykla. Solen sken och det var 10 plusgrader men det var iskalla vindar på fastlandet.
Nu växlar jag ämne en stund
Jag lånade mamma Annas mattsvarta Bianchi. Det är tur att hon har en Bianchi för jag sätter mig inte på någon annan cykel. Men vad var det för konstiga växlar på cykeln? Jag Googlade det när jag kom hem och det är tydligen ett företag som tillverkar fiskeutrustning i Japan som tillverkar dem. Nåja, jag behövde inte växla och Asta och jag bromsar aldrig. Det är fullt ös hela tiden. Jag tänkte på när Bernt Johansson lämnade in sin cykel på service hos bröderna Fåglum på Racerdepån i Vårgårda inför Olympiska Spelen i Montreal 1976. Erik Fåglum såg att det satt franska Simplex växlar på den och tänkte att det kan ju inte Bernt ha i OS så han bytte till italienska Campagnolo komponenter på Bernts cykel utan att säga någonting till honom. När Bernt vann OS ville företaget som sponsrade Bernt med Peugeot cykeln ha tillbaka cykeln för att ställa ut OS-guld cykeln i en monter på huvudkontoret i Stockholm. De blev förvånade när det satt Campagnolo komponenter på den och fick bråttom att byta tillbaka till Simplex som cykeln monterades med i original. Peugeot är en fransk cykel och den ska antagligen ha franska komponenter men Bianchi är italiensk och den ska självklart ha italienska komponenter. Tullio Campagnolo uppfann snabbkopplingen för racercyklar 1930 och växeln 1940. Campagnolo började utveckla elektroniska växlar redan 1994. Proffscyklister i Liquigas, Lampre och Saeco stallen och flera andra professionella team har cyklat med tidigare versioner av Campagnolos elektroniska växlar bland annat i Giro ´d Italia 2007 och 2008. Visste du att franska Mavic var först på marknaden med ett vajerlöst elektroniskt växelsystem 1999 som hette Mektronic? Jag har pratat med cykelmekaniker som påstår att Campagnolo, Shimano och SRAM är precis lika bra idag. Det är bara en fråga om tycke och smak påstår de och det är troligtvis sant. Det finns dock skillnader i design och funktion. Jag gillar Campagnolo. Jag tycker att Campagnolo är snyggare. Jag tycker att en italiensk cykel ska ha italienska komponenter. Jag vill ha en italiensk fullblodsracer. För mig är cykling italienskt. Jag älskar den norditalienska cykelkulturen, traditionen och passionen.
Cykelsugen sedan i september
Asta sa att hon hade längtat efter att cykla sedan vi cyklade förra gången och det var i början av september. Inte undra på att hon var förväntansfull. Hon ska vara med på Kalmar Grand Prix Kids den 3:e augusti som hon har vunnit två år i rad. Vi cyklade Läckeby-Lilla Vångerslät-Blomkulle-Maltorp-Nyhem-Solbacka och vände där och cyklade tillbaka vilket blir 7,4 kilometer. Asta kom ihåg att vi mötte en traktor och såg en jättefin vit häst förra gången vi cyklade här. Hon kom även ihåg hur dåligt väder det var den gången. Vi såg den fina vita hästen i hagen i Solbacka idag också. Det var mycket grus med vassa stenar på den landsvägen. Efter vätskepaus vid Astas hus cyklade vi norrut förbi Lenas Gårdsbutik som har ekologisk mat av finaste märke där Asta brukar köpa smaskig mat och naturligt godis mot Rockneby men vände vid Åsarna. Det blev ytterligare 8,6 kilometer.
Rekordet runt Vättern och cykelkläder
Team Kalmarsund, cykellaget som ska cykla 30 mil runt en avlång sjö i SUB-8:30 grupp och som har den vackra ölandsbron och vår logotype på sina fina cykelkläder cyklade 13 mil igår. Apropå Vätternrundan så finns det de som påstår att Fåglum brödernas rekord är slaget. Det enda rekord runt Vättern jag godkänner är ett lagtempolag på fyra cyklister på cyklar med stålram och ramväxel som cyklar under 06:42. De behöver inte ens vara bröder. 40 cyklister som växeldrar på kolfibercyklar som väger hälften och som dricker Vitargo hela vägen underkänner jag. Apropå cykelkläder så fick jag cykelkläderna jag har på mig på bilden i julklapp av Johanna Nilsson f.d proffscyklist och landslagscyklist som jag var styrkecoach för. Hennes pappa Kjell Nilsson var proffs i Ariostea stallet i Italien i tre år 1986-1988 och jobbar på Shimano. Johanna har också jobbat där. Shimano Nordic distribuerar Pearl Izumis cykelkläder i Sverige. För Asta som tävlar på en varvbana i Kalmar innerstad som bara är 1700 meter var de 16 kilometer som hon cyklade igår distanspass. Asta sprintade visserligen i intervaller. Hon fick cykla som hon ville. Jag har nämligen inte kollat upp om det är okej att träna barn systematiskt med 4×4 intervaller. Vi tränade på vår souplesse. Souplesse är franska och betyder att man ska trampa med lätta ben på ett flytande sätt. Asta var duktig och höll rak kurs på vägkanten de få gånger det kom bilar. Hon är pigg i bena den tösa och det finns massor med lust, energi och kraft i hennes lilla kropp.
Min italienska resa
Jag drömmer om ett studiebesök på Bianchi fabriken i Treviglio utanför Bergamo. Det fattar ju vem som helst hur trevligt det är där. I Italien är Bianchi näst intill heligt. Jag drömmer också om en cykeltur runt sagolikt vackra Como sjön, ett besök i Venedig, det var 30 år sedan sist och till Galleria dell´Accademia i Florens där Michelangelos David staty står och den resan ska avslutas i Toscana med mer cykling och gourmétmat. Italienare har en så stor kärlek till cykling och mat. Nu kanske du tänker de gillar att titta motorsport och fotboll också. Det gör de om det inte är någon viktig cykeltävling. En gång slutade de till och med att kriga för att det var en viktig cykeltävling. För 30 år sedan spenderade jag en hel semester i Italien med att leta efter en David staty som jag skulle ställa i caféet i gymmet jag skulle öppna i september. Det tänker jag skriva mer om i en artikel jag publicerar den 24 september. Håll utkik efter den. I Italien är cykling religion. Påven har ett eget cykellag som heter Amore & Vita och en munk som hette Gino Bartali tävlingscyklade på 30- och 40-talet.
Kalmar är Sveriges Lombardiet
Asta vill ha internationell konkurrens i år och det kommer flera danska lag till Hansa Bygg Grand Prix. De kanske kan ta med någon åttaårig tjej som är duktig på att cykla som kan utmana Asta i en spurtduell på upploppet i år. Det skulle hon tycka var roligt. Cykelintresset i Danmark har alltid varit stort. Danmark är Skandinaviens Italien i den bemärkelsen. Öland brukar kallas nordens Provence. Härmed utnämner jag Kalmar till Sveriges Lombardiet med tanke på hur många som cyklar landsvägscykel här, det stora antalet ekologiska bönder och alla trevliga restauranger med gourmetisk mat. En cykelhandlare berättade för mig att det säljs 1100 nya racercyklar varje år i Kalmar. Då kanske du kan få ett litet grepp på hur stort cykelintresset är i lilla Kalmar?
Helvetet i norr
Idag är det L´enfer du nord som betyder helvetet i norr. Paris-Roubaix började för arton minuter sedan på Eurosport. Det är en av två vårklassiker som till stora delar avgörs på gatsten. Det har många och långa pavéavsnitt. Pavé är franska och betyder kullersten men det är inte sådana fina kullersten som vi har här i Sverige. En del pavéavsnitt är gamla romerska vägar andra är vägar bönder har använt sedan urminnes tider och stenen är mycket ojämn och grov. Du blir minst lika trött av vibrationerna som av kraften du trycker ned i pedalerna. Proffsen kör med specialutrustade cyklar. Team LottoNL-Jumbo stallet som cyklar på Bianchi cyklar har en fördel med den vibrationsdämpande Countervail teknologin. Paris-Roubaix var Magnus Bäckstedts favorittävling. På en fråga svarade han en gång att han hellre skulle vinna Paris-Roubaix än OS. Då förstår du hur stor prestigen i att vinna helvetet i norr är bland proffsen. Med sin storlek, tyngd och teknik flöt Big Maggie över de grova gatstenen. Han kunde ha vunnit redan 1998 då han var loss i en mindre klunga med cyklister men tvingades vänta in sin lagkapten efter stallorder och slutade sjua. Magnus Bäckstedt vann Paris-Roubaix 2004 på en Bianchi inne på velodromen i en spurt mot Tristan Hoffman, Roger Hammond och Fabian Cancellara. Året efter blev han fyra. Vem kommer först i mål på velodromen i Roubaix i eftermiddag? Vem vinner Kalmar Grand Prix Kids för flickor i åttaårsåldern den 3:e augusti? Idag är det fint cykelväder här på Öland. Solen skiner från en klarblå himmel och det är 12 plusgrader nu. Pumpa däcken!