Mitt första cykelpass
I tisdags gjorde jag mitt första riktiga cykelpass på över 5 år. Det blev 32 kilometer cykling på 70 minuter och 4×4 intervaller på 90-95% av maxpulsen på bedårande öländsk landsväg och det kändes faktiskt bra. Idag ska jag köra mitt andra 4×4 pass. I början blir det cykelträning varannan dag tills min rumpa och mina knän har vant sig. Sedan ska det bli betydligt mer frekventa men korta cykelpass på 45 minuter och det blir självklart bara 4×4 intervaller.
4×4 intervaller
4×4 är den enda intervallformen med en kliniskt dokumenterad effekt. Om intervallerna utförs på rätt intensitetsnivå ger de 0,5 procent ökad syreupptagningsförmåga per pass i vetenskapliga studier. Det fungerar inte att bara träna tills man är trött. Träningen måste vara vetenskaplig och systematisk för att du ska bli snabbare och inte bara trött.
Jag ska skaffa en effektmätare
Jag ska skaffa en effektmätare till min cykel för att kunna träna effektivt och undvika att bli tröttare i benmusklerna än nödvändigt så att jag även kan styrketräna med tunga vikter varje dag. Det är hjärtat jag ska träna i intervallerna, inte mina benmuskler. Mina benmuskler tränar jag mycket effektivare i gymmet. Genom att använda en effektmätare kan jag undvika att köra för hårt och genom att hålla kadensen så nära 100 RPM som möjligt får mitt hjärta jobba mer och mina benmuskler mindre.
Varför ska du använda en effektmätare?
Tänk dig att du tränar i ett gym där alla hantlar har 0,5 kilos viktintervall, är lika stora och inte har någon viktangivelse. Mellan varje set släcker någon lyset i gymmet och binder för dina ögon och blandar ihop hantlarna. Du vet inte vilket hantelpar du använde förra passet, vilket hantelpar du använde i förra setet och du vet därför inte heller vilket hantelpar du ska använda i nästa set. Precis så är det att intervallträna på cykel utan effektmätare. Du får gissa vilken belastning du ska träna på. Du vet inte vilken effekt du ska utveckla för att få en maximal träningseffekt. En effektmätare mäter kraften du trycker på pedalerna med. Kraften överförs sedan trådlöst till cykeldatorn på styret. Förenklat multiplicerar sedan cykeldatorn kraften med kadensen och visar effekten i watt. Om du kör dina intervaller på 200 watt ökar du effekten med 1 watt per pass för att kompensera för träningseffekten. Pulsen säger ingenting om hur hårt du arbetar. Den är inte ett mått på varken arbetsbelastning eller ansträngningsgrad, den är bara ett mått på hjärtfrekvensen. Effekt är det enda pålitliga måttet på din arbetsbelastning och träningsintensitet. Cykelproffsen gick över från pulsbaserad träning till effektbaserad träning för många år sedan. Gör det du också.
No brain training
En effektmätare är en förutsättning för att kunna bedriva intervallträning på ett vetenskapligt, effektivt och rationellt sätt och det gör min träning mycket bekvämare. En effektmätare ger mig möjligheten att fokusera helt och hållet på trampandet eftersom jag då vet att intensiteten är rätt och därför inte behöver fundera på om jag kör för hårt eller lätt. Jag älskar att koppla bort mitt huvud och bara låta min kropp jobba. Jag kallar det “no brain training”. Det är så befriande och skönt! Med en effektmätare och mina ögon på effekten blir det möjligt. Jag behöver inte tänka, känna efter och fundera utan kan bara trampa och vet att träningen ger maximal effekt varje pass när jag väl har hittat rätt effekt i intervallerna vilket tar några pass.
MetriGear Vector
Idag finns det flera effektmätare på marknaden som är lika pålitliga som SRM systemet enligt DC Rainmaker som testar alla effektmätare på marknaden. Jag har bestämt mig för ett par Garmin Vector pedaler som tech startup företaget MetriGear Vector i Silicon Valley utvecklade men aldrig lyckades få ut på marknaden. Garmin köpte upp deras uppfinning och lanserade Garmin Vector pedalerna för fyra år sedan. Jag ska inte göra några vetenskapliga tester eller fysiska utvärderingar och behöver därför inte förvandla min racercykel till ett rullande testlabb utan ska bara använda effektmätaren som ett verktyg för att kunna köra 4×4 intervaller på rätt effekt. Det bör därför räcka med mätning endast på vänster ben. Garmin Vector 2S mäter bara effekten i vänster pedal och sänder mätdata trådlöst till cykeldatorn på styret där den förenklat multipliceras med kadensen och sedan dubblas.
Garmin Vector stämmer överens med Monark
Garmin Vector är tillförlitliga enligt DC Rainmaker. Min klient Jonas monterade Garmin Vector 2S pedalerna på sin viktergometer i vintras och säger att Garmin Vectors uppmätta effekt stämmer överens med effekten på Monarken. Garmin Vector pedalerna är Look kompatibla och kommunicerar via ANT+.
Regn är lika med ergometer
Det regnar tyvärr på Öland idag för ovanlighetens skull så då får det bli ergometercykling i garaget på min ombyggda Monark viktergometer istället. Det är effektivare att träna på en viktergometer eftersom jag kan köra 4×4 intervallerna med en större precision. På ergometern bestämmer jag belastningen genom att lägga viktskivor i viktkorgen och trampar 100 RPM. Vägbanans lutning, asfaltens rullmotstånd och vindförhållanden skiftar inte som den gör när jag cyklar utomhus. På ergometern är det alltid konstanta förhållanden och går därför att träna med vetenskaplig precision. Om jag belastar svänghjulet med 2 kilo och trampar 100 RPM är effekten 200 watt.
Simulerad fartvind
Jag cyklar på Monarken med öppen garageport och en vindmaskin framför mig som blåser stora mängder kylande luft på mig annars blir jag för varm och då stiger min puls och då blir effekten i 4×4 intervallerna fel. Förr brukade jag cykla på ergometern i mitt garage i Craft undertröja och korta cykelbyxor med öppen garageport ned till 3 minusgrader och hade som regel att om det inte blev is på min tröja på nedvarvningen så hade det varit för varmt. På min racercykel får jag uppleva den vackra öländska landsbygden, känna fartens tjusning, får frisk luft och D-vitamin och det är det jag längtar efter nu. Det är bara sommar en kort stund och då får träningsefeffekten stå lite tillbaka till förmån för riktig cykling på min Bianchi. Det är ju för den upplevelsen jag cykeltränar.
Judgement day
Det blir “judgement day” idag. Jag kommer att få svart på vitt på hur otränad jag är eftersom jag kommer att se exakt hur lite effekt jag utvecklar på rätt intensitetsnivå i 4×4 intervallerna. På en viktergometer kan man inte lura sig själv men det är bara att bita i det sura äpplet och trösta sig med att jag i alla fall vet exakt hur jag ska träna för att komma iform på kortast möjliga tid.
Tour de France
Idag 15:15 börjar världens största idrottsevenemang Tour de France med en 14 kilometer lång tempoprolog i Düsseldorf. Tony Martin är storfavorit till att vinna dagens etapp. Årets Tour de France består av nio slätetapper, fem kuperade etapper och fem bergsetapper med fyra målgångar uppför samt två individuella linjeetapper. Den trefaldige mästaren Chris Froome från Storbrittanien är storfavorit till totalsegern. Eurosports cykelkommentatorer Roberto Vacchi och Anders Adamsson kommer precis som vanligt att göra tävlingen till en sprakande cykelfest. Missa inte det! Om du blandar hög kompetens med mycket humor får du ett recept för succé. Jag älskar Roberto och Anders!