Rumpaktivering

Din rumpa fungerar inte. Jag är personlig tränare. Jag har fortfarande inte haft någon klient eller träffat någon i gymmet som har haft en fungerande sätesmuskulatur. Dessa muskler är hämmade på grund av att du sitter för mycket på världens farligaste uppfinning, stolen. När du sätter dig ned böjer du i höften och då stretchas dina sätesmuskler ut. När du sitter belastar du dina stretchade sätesmuskler med en stor del av din kroppstyngd. Dina sätesmuskler hämmas. Det är en kraftig underdrift att påstå att hämmade sätesmuskler är mycket vanligt.

Dysfunktionella sätesmuskler
När dina sätesmuskler är dysfunktionella kompenserar hamstrings som är musklerna på lårets baksida och de djupa ryggmusklerna längs din ryggrad när du sträcker i höftleden. När dina sätesmuskler är dysfunktionella kompenserar du genom att översvanka i ländryggen istället. Det i sin tur leder till ryggproblem. Hämmade sätesmuskler orsakar piriformis syndrom även kallat falsk ischias. Om musklerna i din ländrygg blir trötta och hamstrings nästan krampar när du gör ryggresning med rak rygg fungerar inte dina sätesmuskler. Om du känner att låren arbetar i höftlyft fungerar inte din rumpa.

Du kan inte bli stark i underkroppen om inte din gluteus fungerar
Jag sätter inte någon som inte har en fungerande kropp i träning. Jag kan inte lära någon som inte har en fungerande sätesmuskulatur att göra marklyft med rätt teknik. Det första jag kontrollerar på mina klienter innan jag sätter dem i träning är om deras sätesmuskler och djupa höftböjarmuskler fungerar som de ska. Det gör de inte. Jag använder mjukdelsbehandling och aktiveringsövningar för att aktivera sätesmusklerna och de djupa höftböjarmusklerna på mina klienter.

De starkaste core muskler hjälper inte om gluteus är hämmad
Höftleden är kroppens största led. Sätesmusklerna är kroppens största och starkaste muskel. Om du lyfter något tungt utan aktiv sätesmuskulatur belastas din rygg felaktigt. Jag vågar inte låta någon klient göra marklyft eller knäböj om inte hans eller hennes sätesmuskler fungerar. Det är väldigt stor fokusering på coremusklerna men utan fungerande sätesmuskler hjälper inte de starkaste coremuskler. De klienter som kommer till mig med diskbråck har en fullständigt dysfunktionell sätesmuskulatur och hämmade djupa höftböjarmuskler.

Hämmade sätesmuskler är vanligt
Alla har dysfunktionella sätesmuskler, även de som har ett rörligt jobb, elitidrottare och till och med styrkelyftare. Det kan du se när de gör ett marklyft. De översvankar ländryggen istället för att sträcka helt i höftleden så att det ser ut som om de har sträckt höftleden helt och får lyftet godkänt. De borde få tre röda lampor. Med fullt fungerande sätesmuskulatur skulle de få mycket tyngre lyft godkända och slippa felbelasta sin rygg.

All kraft sitter i höften
Det är i höften all kraft sitter. De som jag hjälper med behandling och aktivering av sätesmusklerna och som sedan gör den hemläxa jag ger dem får mycket mer kraft i höftledssträckning. De blir mycket starkare i bulgarian split squat, marklyft, knäböj och hängande benlyft och får ett mycket bättre löpsteg. De klienter som har pirifomis syndrom och falsk ischias får inte tillbaka smärtan när deras sätesmuskler fungera som de ska igen och gör sitt jobb. Tyvärr har den här rumpaktiveringen en mycket allvarlig biverkning. När jag återställer normal muskeltonus ställer gluteus upp sig och blir rundare. Din rumpa blir därför snyggare, mycket snyggare. När dina sätesmuskler aktiveras lyfter de din rumpa och gör den rundare. Den får liv.

Du kan inte träna gluteus muskler som inte fungerar
Jag får många frågor av tjejer som vill träna rumpan varför inget händer med deras rumpa och varför de inte känner att musklerna i rumpan arbetar när de gör alla möjliga och omöjliga övningar för rumpan. Jag svarar alltid att man inte kan träna en muskel som är inaktiverad. Jag har hjälpt många tjejer att aktivera igång sin rumpa. När den är aktiverad kan de börja träna den men inte med ineffektiva isolerande rumpövningar eller utfallssteg utan med effektiva övningar som bulgarian split squat, marklyft och knäböj. Vägen till en fast och rund rumpa startar med rumpaktivering.

Hämmade sätesmuskler orsakar ont i ryggen
Killar frågar mig ofta varför de har ont i ryggen. Jag svarar alltid att det beror på att deras sätesmuskler är inaktiva och berättar att de kommer att kunna lyfta tyngre vikter i knäböj, marklyft och ryggresning när deras sätesmuskler fungerar. De killar som jag har hjälpt att aktivera sätesmusklerna har fått mycket mer kraft i höftledssträckning. Vägen till stor styrka i knäböj, marklyft och ryggresning startar med rumpaktivering.

Hämmade sätesmuskler orsakar överbelastningsskador
Dina djupa höftböjarmuskler, iliopsoas, fungerar inte heller. Hämmade sätesmuskler hämmar sin antagonist, de djupa höftböjarmusklerna. När dina djupa höftböjarmuskler är hämmade kompenserar tensor fascia latae och rectus femoris. Tensor fascia latae övergår i ett kraftigt senstråk som fäster på underbenets utsida nedanför knät. Muskeln blir överbelastad, spänd, hård och öm och spänner upp senan. När den blir tillräckligt spänd får du ont på knäts utsida. Det kallas löparknä. Det går att åtgärda med behandling och aktivering av sätesmusklerna och  de djupa höftböjarmusklerna och genom att mjukdelsbehandla tensor fascia latae. Smärta i ljumsken orsakas också av inaktiva djupa höftböjare.

Iliopsoas måste fungera för att du ska kunna bli stark i bukmusklerna
Med hämmade djupa höftböjarmuskler, iliopsoas kan du inte träna dina bukmuskler effektivt. Ju mer aktivitet och styrka du har i dina djupa höftböjarmuskler desto hårdare tvingas dina bukmuskler arbeta för att förhindra att höftböjarmusklerna tippar bäckenet framåt i övningar som hängande benlyft. Det effektivaste sättet att träna både höftböjarmusklerna och bukmusklerna är hängande benlyft. Ju mer aktiva och starka höftböjarmuskler du har desto mer belastas dina bukmuskler.

Du måste bli stark höftledsböjning för att bli stark i höftledssträckning
Om du inte tränar dina höftböjarmuskler kommer du till slut inte att bli starkare i övningar där du sträcker i höftleden. Det vill säga i knäböj, marklyft och ryggresning. Din kropp känner av om styrkeobalansen är för stor och hämmar kraften på neurologisk väg. Om du vill bli stark i knäböj och marklyft måste du bli stark i hängande benlyft.

När gluteus och iliopsoas fungerar får du ett bättre löpsteg
De löpare som jag hjälper att aktivera sätesmuskler och djupa höftböjarmuskler på får ett längre och spänstigare löpsteg. När du springer drar du dig framåt genom att sätesmusklerna och hamstrings sträcker i höftleden men den rörelse som måste utföras med högst hastighet är den efterföljande framåtpendlingen av benet som sker genom aktiv höftböjning. Ju starkare djupa höftböjarmuskler du har desto snabbare kan du springa. Sätesmusklerna, hamstrings och höftböjarmusklerna är sprintermusklerna. Utan fungerande sätesmuskler och djupa höftböjarmuskler har du inget löpsteg. De som hasar sig fram på motoriserade löpband har dysfunktionella sätesmuskler och inaktiva djupa höftböjarmuskler. En sprinter som drar sönder sina hamstringsmuskler har hämmade sätesmuskler. Hamstrings kompenserar och blir överbelastade och musklerna brister. Sprinterlöpare får muskelbristning i lårets framsida när de har hämmade djupa höftböjare. Rectus femoris kompenserar och blir överbelastad vilket resulterar i att muskeln brister. Se till att dina sätesmuskler och höftböjarmuskler fungerar så blir både dina muskler och din rygg glada.

Lämna ett svar