Välkommen till årets cykelfest i Kalmar 3-5 augusti

Visste du att det är en cykelfest utan dess like i Kalmar i augusti varje år? Larmtorget i centrala Kalmar förvandlas till start och mål och uteserveringarna fylls av glada människor som äter och dricker och hejar sig hesa i den varma sommarkvällen. Det står mängder med publik längs kravallstaketen på Larmgatan. Det råder rena rama karnevalsstämningen i Kalmar innerstad. Eurosports makalösa kommentator Roberto Vacchi står i ett torn bredvid VIP läktaren på Larmtorget och gör Kalmar Grand Prix till en cykelfest precis som han brukar göra i TV. På Kalmar Grand Prix har Roberto hela Kalmar till sin hjälp. Kalmar Grand Prix har allt, elitlopp, motionslopp, barnlopp och mountainbikelopp. Här finns något för alla som cyklar eller är cykelintresserade.

Kalmar Grand Prix växer
Det började för sju år sedan. Nu har Kalmar Grand Prix vuxit ur Larmtorget och flyttar i år in på Stortorget istället och byter namn till Hansa Bygg Grand Prix. Det blir ny bansträckning och ny start och målplats på Stortorget. Sedan förra året sanktioneras tävlingen av Internationella cykelförbundet. Det här är åttonde året och nu körs tio separata cykellopp på tre dagar och elitloppen har UCI-status.

Mountainbikeloppet
Mountainbikelopp i Kalmarsundsparken och på Stensö i samarbete med ABLOC fredag 3 augusti 09:30. Cykla 25 eller 50 kilometer. Sveriges mest stadsnära mountainbikebana går i skiftande terräng på grusvägar och stigar med tekniska partier, stigningar och utförsbackar. Halva varvet går utefter havet. En utmaning på fina vägar och natursköna stigar med havsutsikt.

Barnloppet
Barnloppet Hansa Bygg Grand Prix Kids arrangeras i samarbete med Team Rynkeby Kalmar fredag 3 augusti 18:00. Start och mål på Stortorget. Barn cyklar genom Kalmar innerstad för andra barn som inte kan cykla. Barnen kör samma 1700 meter långa varvlopp som elitcyklisterna kör på kullerstensgatorna i centrala Kalmar. Alla barn mellan 6-12 år är välkomna! Hela behållningen går oavkortat till Barncancerfonden.

Stadsloppet
Hansa Bygg Grand Prix är ett stadslopp med cyklister i internationella lag fredag 3 augusti 20:00 som i år går åt motsatt håll jämfört med tidigare år så att cyklisterna cyklar varvbanan medurs. Bansträckningen går från Stortorget-Kavaljersporten-Baronen-Gröna Stugan-Gamla brandstationen-Pressbyrån på kullerstensgator i Kalmar innerstad. Efter en timmes cykling ringer klockan för de två sista varven. Blir det en utbrytare som vinner precis som 2016 eller blir det en rasande spurtstrid på Stortorget?

Linjeloppet
Hansa Bygg Grand Prix UCI är ett linjelopp över 20 mil för Continental lag, landslag, Regionlag och Klubblag med minst fyra och högst sex cyklister som är sanktionerad av Internationella Cykelförbundet (UCI) lördag 4 augusti 16:00. Start på Stortorget, 185 km cykling på landsvägar i Kalmar Kommun och fyra avslutande femkilometersvarv i centrala Kalmar. Livesändning från loppet vid Expoområdet på Stortorget.

Motionsloppen
Hansa Bygg Grand Prix Kalmar Open söndag 5 augusti 10:00. Motionslopp med tidtagning och start och mål på Stortorget i Kalmar. Cykla 30, 60, 130 eller 180 km i vacker miljö på småländsk landsbygd. Det finns olika fartgrupper att välja mellan. I år går bansträckningen inom Kalmar Kommuns gränser och är ett varvlopp där du cyklar Förlösa-Kristvalla-Skrivargärde. Roberto Vacchi kommenterar inte bara elitloppen. Han deltar även i motionsloppet. Förra året vann han 60 km loppet i en spurtstrid.

Chase the pros
Årets stora nyhet är Chase the pros som är ett motionslopp över 180 km på samma bana som proffsen kör dagen innan. Loppet består av fyra varv på en bana. För att få cykla även det sista varvet och fullfölja loppet måste du hålla en snittfart på 33 km/h. Om du kommer för sent till den sista varvningen dras snöret och då får du istället cykla 130 km banan till målet.

Expo- och eventområde på Stortorget
I år blir även expoområdet större och flera event arrangeras på Stortorget. Se trail i världsklass, testa pumptrack och träffa Hansa Bygg Grand Prix sponsorer. Här träffar du lokala cykelbutiker, tittar på landsvägscyklar och pratar cykel. Du kan äta och dricka och se på cykeltävling. På lördagen kan du även se hela linjeloppet live på storbilds TV.

Hansastad
Kalmar grundlades redan på 1200-talet, var Hansastad på 1300-talet och blev residensstad 1634. 1397 var Kalmar Slott medelpunkt vid en av de viktigaste händelserna i nordisk historia när Kalmarunionen bildades. Danskarna intog slottet och brände ned staden 1611. Efter en eldsvåda 1647 flyttades Kalmar till ön Kvarholmen. Staden var vid denna tid en av Sveriges viktigaste städer och befästes därför med en ringmur runt stadskärnan. På bilden ovan är cyklisterna på väg in i Kavaljersporten under varvloppet på Kalmar GP. Renässansporten från 1697 som leder in i Kalmar innerstad är en stadsport i muren. Resterna av stadsmuren ger Kalmar både karaktär och charm. Kalmar är staden som var handelsstad som blev industristad som återigen blev handelsstad. Det är förmågan att anpassa sig efter tidens krav som är Kalmariternas och Kalmarbornas stora styrka. Idag hjälps kalmariter och inflyttade entreprenörer åt att bygga framtidens Kalmar.

Kontrasternas stad
Kalmar är kontrasternas stad. Här möts historia och framtid. Här samsas kulturminnesmärkta byggnader med modern arkitektur. Här möts små mysiga gränder och modern infrastruktur. Här möts karakteristiska kullerstensgator och asfalterade vägar. Här står historia, kultur och konst i skarp kontrast till forskning, utveckling och design. Vandra i Gamla Stans mysiga kvarter där den medeltida stadskärnan låg genom slingrande gränder med små charmiga trähus och stora präktiga villor. Besök Stadsparken, Gamla Kyrkogården och Krusenstiernska Gården. Promenera bland charmiga små stugor på Kattrumpan på Kvarholmen som är Kalmars nutida stadskärna. Paddla kanot i kanalerna runt Kvarnholmen och Slottet. Vandra eller cykla längs Kalmarsundsleden med vackra platser efter kusten. Alla som besöker staden förälskar sig i Kalmar. Det går inte att värja sig mot den här charmiga staden.

Årets sommarstad
Historiska byggnader som Slottet, Vattentornet och Ångkvarnen är landmärken. Mitt i hamnen ligger det nybyggda Linnéuniversitetet. Här finner du även en gästhamn för fritidsbåtar. I Kalmar kan du njuta av lummiga parker och pittoreska trädgårdar. Kalmar bjuder på Nordens bäst bevarade renässansslott, en domkyrka och en utställning om regalskeppet Kronan. Slottets historia går 800 år bakåt i tiden och kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Domkyrkan i barockstil ritades av Nicodemus Tessin d.ä. och invigdes 1682 och stod färdig 1703. Kronan, ett av världens största fartyg på sin tid förliste vid slaget om Öland 1676. Missa inte världsutställningen Da Vinci – Inventions på Kalmar slott som tidigare bara har visats i storstäder runt om i världen. Sommartid är Kalmars signum mysiga restauranger, pubar och caféer med uteserveringar. Kalmar bjuder på historia, kultur, konst, fint väder, god mat och fantastiskt fika men Kalmar har allt. Det är därför Kalmar har blivit utsedd till Årets sommarstad fyra år i rad. Välkommen till Årets sommarstad 2018!

Hjälp till att göra Kalmar Grand Prix till en fest
Var med och cykla eller kom och heja på cyklisterna. Elitcyklisterna säger att det inte är en sådan här stämning på någon annan cykeltävling i Sverige. De älskar att tävla i Kalmar. Kalmarpubliken är svenska mästare på att heja fram cyklister. I år går Kalmar Grand Prix fredag-söndag 3-5 augusti. Det är bara två cykellopp i Sverige förutom Kalmar Grand Prix som har UCI status. Eldsjälarna som ligger bakom Kalmar Grand Prix har nog snart sett till att Kalmar även blir utsedd till Årets cykelstad. Välkommen på cykelfest!