Campagnolo släppte en helt ny mekanisk 12-delad Super Record grupp med hydrauliska skivbromsar i början av juli. Den tolvdelade gruppen är kompatibel med hjul för 11-delade Campagnolo grupper med skivbroms. Den väger 2323 gram och kostar 3199 euro. Den stora nyheten är inte att den här gruppen är 12-delad utan att varje del är utvecklad till gränsen för perfektion. De ville i första hand förbättra drivlinans prestanda. Campagnolo har förbättrat, förfinat och filat på i stort sett varje detalj på den här gruppen.
Snabbare växlingar
Campagnolos fokus har legat på att göra växlingarna snabbare. Framväxeln har en helt ny konstruktion som gör växlingen omedelbar. Bakväxeln har också en ny konstruktion som gör växlingar snabbare. Du växlar ned med ett tryck med tummen på knappen på insidan av bromshandtaget och växlar upp med paddeln bakom bromshandtaget precis som tidigare men formen på handtagen har förändrats. Ergopower handtagen är lite större och har en annorlunda utformning för att vara ergonomiska och lättare att manövrera. Du kan växla upp upp till 3 drev i taget med en enda knapptryckning med tummen och du kan växla ned upp till 5 drev i taget med en enda rörelse med fingrarna. Det är en funktion som är mycket användbar framförallt när du kommer till en uppförsbacke eller nedförsbacke. Klonket vid varje växling är kvar. Tack gode gud för det! Du vet att du har växlat när du har Campagnolo växlar på din cykel. Det glädjer mig att höra att Campagnolo har arbetat hårt för att bevara denna feedback. De distinkta växlingarna är Campagnolos signum. Det är en viktig del av Campagnolo känslan.
Funktionell och minimalistisk design
Den har också ett helt nytt utseende. Den största synliga förändringen har det skulpturerade vevpartiet i kolfiber fått. Det är slankt, slätt och minimalistiskt för att göra det mer aerodynamiskt. Höger vevarm är utformad för att förstärka den yttre kedjeringen när högst vridmoment appliceras på den för att göra den styvare så att kraftöverföringen ökar och växlingarna blir exakta. Campagnolo har prioriterat aerodynamik före estetik men vevpartiet är både funktionellt och modernt och dess design passar moderna kolfibercyklar.
Världens vackraste cykel
På filmen ovan kan du se en Bianchi Aria med Campagnolo Bora One hjul, Campagnolo skivbromsar och nya Campagnolo Super Record 12-speed. Det måste vara världens vackraste cykel. Jag förstår inte hur en cykel ska kunna bli bättre. Den skulle vara om Bianchi tillverkade Aria ramen med Countervail teknologi då förstås. Jag tar tillbaka det där för jag läste precis att Campagnolo har gjort omfattande vindtunneltester och konstruerat ett helt nytt Bora WTO hjul där WTO står för Wind Tunnel Optimized. Jag förstår i all fall inte hur en cykel ska kunna bli vackrare.
Fastfrusna vingmuttrar
Campagnolos historia började en kall dag i Dolomiterna för 91 år sedan. Det är den 11 november 1927. Vägarna är täckta av snö i de italienska Dolomiterna. Tullio Campagnolo ska cykla över Croce d`Aune passet i Gran Premio della Vittoria tävlingen. Han leder tävlingen och behöver lossa bakhjulet för att vända det för att få en lättare utväxling inför den första stigningen i berget. De stora vingmuttrarna som höll fast bakhjulet hade frusit fast och Tullios händer var för kalla. Han klarade därför inte av att lossa hjulet och byta växel och förlorade möjligheten att segra den dagen. Medan han kämpade med att få loss hjulet tänkte han att det måste gå att göra en enklare snabbkoppling. Han muttrade fem ord för sig själv där i snöyran som förändrade cykelhistorien, “Bisogno cambiá qualcossa de drio!”, någonting måste förändras baktill. Tullio visade sig vara ett mekaniskt geni. Han uppfann den snabbkoppling som används än idag.
Den första bakväxeln
Från början hade racercyklar en växel. Sedan kom bakhjul med ett drev på varje sida av hjulet så att cyklisten kunde stanna och vända på hjulet när han kom till en uppförsbacke. Fransmannen Paul de Vivie utvecklade den första bakväxeln. En relativt pålitlig version tillverkades av Tullio Campagnolo 1933. Bakväxel benämns Rear Derailleur i cykelvärlden. Dérailleur är franska. Cykelspråket är franska. Växelsystem tilläts för första gången i Tour de France 1937. Då kunde cyklisterna byta växel utan att behöva vända på bakhjulet.
“I still feel that variable gears are only for people over forty-five. Isn´t it better to triumph by the strength of your muscles than by the artifice of a derailleur? We are getting soft. Come on, fellows. Let´s say that the test was a fine demonstration-for our grandparents! As for me, give me a fixed gear!”
-Henri Desgrange
Henri Desgrange var en Fransk tävlingscyklist och sportjournalist. Han satte 12 världsrekord på bana och han satte världsrekord på timmen med 35,325 kilometer den 11 maj 1893. Han var den första arrangören av Tour de France och var tourens överhuvud fram till 1936. Växelsystem existerade redan före 1937 men Tour de France arrangören Henri Desgrange hade strikta regler. En gång sa han att hans idealtävling skulle vara så hård att bara en cyklist skulle ta sig till Paris. Desgrange var även konservativ när det gällde service av cykeln. Fram till 1930 krävde han att cyklisterna reparerade sina cyklar utan hjälp och att de använde samma cykel från start till mål. Inte förrän 1923 tillät han cyklisterna att byta ut en trasig cykel. Desgrange var emot användandet av växlar och i många år insisterade han på att cyklisterna skulle använda träfälgar eftersom han var rädd för att värmeutvecklingen skulle smälta det lim som däcken var limmade med på metallfälgar när cyklisterna bromsade vid utförskörningar på bergsetapperna. Metallfälgar tilläts 1937 efter att Desgrange hade dragit sig tillbaka som arrangör av Tour de France. Roger Lapébies seger i Tour de France 1937 var kontroversiell eftersom han var den första cyklisten som tog sig runt touren genom att använda en modern växel. Det gav honom fördelen att kunna växla utan att behöva stanna, montera bort bakhjulet, vända det och montera tillbaka det som var det vanliga sättet att byta växel på den tiden.
Campagnolo Gran Sport
1949 visade Tullio Campagnolo en prototyp av en bakväxel på Milano Bike Show. Endast 10 enheter tillverkades av denna. Tullio Campagnolo uppfann inte den här konstruktionen, han gjorde bara så att den fungerade bättre än alla andra bakväxlar. Campagnolos bakväxel var vacker, hållbar, pålitlig och dyr. 1951 kom Campagnolo med bakväxeln som förändrade allt. Den här konstruktionen skulle stå sig i över 30 år. Campagnolo Gran Sport satte en helt ny standard när det gällde pålitlighet och funktion i växlingen. Cyklisten växlade genom att föra en friktionsspak som satt på underröret framåt och bakåt. En konstruktion som skulle stå sig i över 40 år. Fausto Coppi som alltid såg till att hans cykel hade varje möjlig ny teknologisk fördel bytte till det nya Campagnolo systemet.
Från 5 drev i bakhjulet till 12-delade grupper
1963 hade 110 av 130 cyklister i Tour de France en bakväxel från Campagnolo på sina cyklar och 5 drev i bakhjulet. Mellan 1983 och 1992 kom 6-delade, 7-delade och 8-delade kassetter. Campagnolo lanserade 9-delade grupper 1997, 10-delade 2000 och 11-delade 2009. De var först då. Nu är de först igen med dodici som betyder tolv på italienska.
Perfektion är viktigare än att vara först
Campagnolo har och har haft många patent genom åren och har ofta varit först med ny teknologi men de strävar inte efter att vara först. Deras affärsidé är fulländning och perfektion. De släpper inte ut en produkt på marknaden som inte fungerar perfekt. Campagnolo var inte först med växelskiftare i bromshandtagen men de har de mest ergonomiska och funktionella kombinerade broms- och växelhandtagen på marknaden. Det är lättare att växla med Ergopower. Campagnolo började utveckla elektroniska växlar redan 1994. Valentino Campagnolo patenterade ett elektroniskt växelsystem 2001 men blev inte först på marknaden med det ändå. De var inte nöjda med funktionen förrän 2011. Flera andra tillverkare hade släppt skivbromsar för landsvägscyklar och många trodde att Campagnolo var på efterkälken men de gjorde som de alltid har gjort. De fulländade produkten först. Nu tillverkar de världens bästa skivbromsar. UCI har förresten precis som väntat godkänt skivbromsar i professionella tävlingar på landsväg från och med 1 juli. En del ifrågasätter om så mycket bromskraft verkligen behövs. Jag förstår inte hur man kan ifrågasätta behovet av någonting som du kanske bara behöver en enda gång under alla dina cykelturer under ett helt cykelliv men som kan rädda livet på dig den gången. Thats all I have to say about that.
Bianchi och Campagnolo
Campagnolos logotype är en av de mest tatuerade logotyperna. Campagnolo är för finsmakare. Alla cykeltillverkare har en product manager. En product manager är den som specificerar cykeltillverkarens cyklar. Han bestämmer vilka delar cykeln ska ha.
“We all love Campagnolo. I have Super Record EPS on my own bike, and I love it, but it´s the kind of thing that people seek out more than anything else. If there´s a product manager that doesn´t have a Campagnolo bike in their garage, they´re lying to you.”
-James Winchester Product manager Masi Bicycles
En Bianchi ska självklart ha Campagnolo komponenter. Bianchi och Campagnolo har en till stora delar gemensam historia och är för alltid förknippade med varandra. Mellan 1973 och 1977 fanns Bianchi-Campagnolo stallet där 1972 års världsmästare Marino Basso och 1973 års världsmästare Felice Gimondi ingick. Förr monterades alltid Campagnolo komponenter på Bianchi cyklar. Det är först på senare år som andra komponenter har hamnat på dem och det tycker jag är helgerån. Kan inte påven förhindra det? Det var inte förrän Ferruccio Lamborghini beställde en Riva båt bestyckad med dubbla V12:or från sin egen motorverkstad som Riva blev en italiensk båt. En italiensk cykel ska naturligtvis vara en italiensk fullblodsracer, annars är det inte en italiensk cykel, punkt slut.