På lördag börjar Tour de France

Bildresultat för bilder tour de france 2018

På lördag börjar Tour de France och i år går Frankrike runt i Frankrike förutom 15 kilometer i Spanien under etapp 16 mellan Carcasonne och Bagnéres-de-Luchon. Ja, jag vet att Frankrike runt brukar gå i Frankrike men under 2000-talet har Tour de France startat utanför Frankrikes gränser flera gånger i städer som Luxemburg, Strasbourg, London, Monaco, Rotterdam, Liége, Leeds, Utrecht och Düsseldorf. Tour de France har besökt länder som Schweiz, Tyskland, Belgien, Luxemburg, Holland, England, Italien och Andorra. Tour de France borde starta och gå i Frankrike men det är klart att om Borgholm skulle få Grand Départe 2021 och en etapp skulle gå Borgholm-Byxelkrok-Böda-Gårdby-Ottenby-Mörbylånga-Färjestaden och över Ölandsbron med arrivée på Stortorget i Kalmar så skulle jag inte skriva mejl till arrangörerna och klaga. Om någon kan bidra med 125 miljoner svenska kronor kan det bli verklighet. Det kan vara en lönsam investering eftersom Tour de France är världens största årligt återkommande idrottsarrangemang.

Lagpresentation på Toursdag
Grand Départe 2018 är i Vendée departementet i regionen Pays de la Loire på franska Atlantkusten. På Toursdag kväll är det traditionsenlig lagpresentation på Place Napoléon i La Roche-sur-Yon. Du kan se den på Eurosport klockan 18:15. Då presenteras 176 cyklister i 22 lag. I år har varje lag en cyklist mindre än tidigare år och består av åttamannalag. För första gången på fem år har vi en svensk i Tour de France, Tobias Ludvigsson. Han kommer främst att vara uppdragare åt en av världens bästa spurtare Arnaud Démare som vann en etapp på Tour de France förra året. På den näst sista etappen kan Tobias dock göra bra ifrån sig på en kuperad tempoetapp iförd den svenska mästartröjan om han är i form och fortfarande har ork kvar.

Tour de France 2018
Den första etappen i årets Tour de France startar i Noirmoutier-en-L´lie med en etapp på 201 kilometer. Sedan följer ytterligare 20 etapper. Touren kommer att gå genom 36 departement och innehålla 8 slätetapper med trolig spurtavslutning, fem kuperade etapper, 6 bergsetapper varav 3 med målgång uppför på La Rosiére, Alpe d´Huez och Col de Portet, ett individuellt tempolopp och ett lagtempo samt två vilodagar. Det 105:e Tour de France kommer att innehålla 26 första eller andra kategori stigningar. Den geografiska fördelningen av dem kommer att vara 12 i Alperna, 4 i Centralmassivet och 10 i Pyrenéerna. Den högsta höjden är 2215 meter på toppen av Col de Portet. Årets Tour de France är 3329 kilometer.

Etapperna du inte får missa
Den längsta etappen på årets Tour de France är etapp 7 från Fourgéres till Chartres den 13 juli som är 231 kilometer. Pavén är tillbaka. Etapp 9 från Arras Citadelle till Roubaix innehåller 15 sektioner med totalt 21,7 kilometer kullersten. Missa inte etapp 12 till Alpe d´Huez den 19 juli som är 175,5 kilometer. Alpe d´Huez är en 13,8 kilometer lång klättring som startar på 744 meters höjd och slutar på 1815 meters höjd och har en snittlutning på 8,1% och en maxlutning på 13%. Den är klassificerad som Hors Catégory som betyder obeskrivligt svår stigning. Alpe d´Huez består av 21 serpentinsvängar och är den mest mytomspunna klättringen på Tour de France. Den första kurvan benämns som kurva nummer 21. Den brantaste delen är i början av klättringen som är brutal med en väg som mer liknar en vägg de första 2 kilometrarna med en snittlutning på över 10% men först ska Col de la Madeleine, Lacets de Montvernier och Col de la Croix de Fer bestigas. 2004 var det bergstempo uppför Alpe d´Huez och då stod det en miljon människor på berget. Missa inte Etapp 17 som är den kortaste etappen på årets Tour de France som bara är 65 kilometer från Bagnéres-de-Luchon till Saint-Lary-Soulan den 25 juli med målgång uppe på Col de Portet. Det är den kortaste etappen i Tour de France på 30 år men 38 kilometer av dem är uppför och de avslutande 16 kilometerna har en lutning på 8% så trots att det är den kortaste etappen i årets Tour de France kan den bli den hårdaste. Missa inte Etapp 20 från Saint-Pée-sur-Nivelle till Espelette. 2018 års Tour de France kommer att avgöras på den näst sista etappen som är det enda individuella tempoloppet på årets Tour de France och det är dessutom kort för att vara på en Grand Tour, bara 31 kilometer. Det kommer dock att vara ett utslagsgivande tempolopp eftersom banan är kuperad. Eurosport 1 sänder alla etapper från start till mål live. Om du inte har tid att sitta framför TV´n hela dagarna eller om vädret är för fint så sänder Eurosport sammandrag varje kväll.

Bocht 7
Alpe d´Huez är känt som det “holländska berget” eftersom holländare vann här åtta av de första fjorton gångerna. 24 år efter att Fausto Coppi vann den första etappen i Tour de France historia upp till Alpe d´Huez 1952 vann holländaren Joop Zoetemelk 1976 en etapp uppför samma stigning och sedan fortsatte det med ytterligare sju holländska vinster. Sedan dess är kurva 7 på 1390 meters höjd “Dutch corner” som betyder “holländarnas kurva”. Det är också den orangea kurvan. Här campar och festar tusentals holländare klädda i orange i en hel vecka varje år inför etappen upp till Alpe d`Huez. Passionen, cirkusen och galenskaperna på det orangea berget är spektakulära. Här vimlar det av människor i orange kostym, orange superhjältedräkt, orangea badbyxor med string och hängslen, orangea cykelkläder och orange t-shirt. Är megapartyt i kurva 7 en maskeradshow, en musikfestival eller en cykelkarneval? Vrålet från de holländska fansen är öronbedövande när cyklisterna passerar i en mänsklig orange tunnel. Se det vansinniga spektaklet i Bocht 7 på filmen ovan.

Il Piratas rekord
Marco Pantani satte det gällande rekordet på etapp 10 den 12 juli 1995, en 162,5 km lång etapp från Aime La Plagne på 36 minuter och 40 sekunder med en genomsnittsfart på 22.58 km/h. En tid som inte ens Lance Armstrong lyckades slå på det individuella bergstempot 2004 då han tog ytterligare nästan en minut på sig. Då ska du veta att Il Pirata hade cyklat uppför både Col de la Madeleine på 2000 meters höjd och Col de la Croix de Fer på 2067 meters höjd, en sträcka på totalt 148,7 kilometer i 4 timmar, 37 minuter och 34 sekunder som uppvärmning innan Alpe d´Huez stigningen började när han satte rekordet.

Vem bär Maillot Jaune på Champs Élysées?
Hur många spurtetapper kommer Peter Sagan att vinna? Kommer Fabio Aru att kunna bära en hel cykeltokig Italiensk nations förväntningar på sina axlar? Kan Simon Yates utmana sin landsman Chris Froome? Häromdagen skrev den franska tidningen Le Monde att ASO inte skulle tillåta Chris Fromme att starta i Tour de France men igår blev det klart att Chris Froome får starta eftersom både UCI och WADA har friat honom från misstankar efter att han hade det dubbla tillåtna värdet av astmamedicinen salbutamol i kroppen vid ett dopningstest i Vuelta a España i september. Chris Froome vill försöka vinna ett femte Tour de France och en fjärde Grand Tour i rad. Froome som vann Giro d`Italia i maj vill bli den första cyklisten som vinner både Giro d´Italia och Tour de France samma år sedan Marco Pantani 1998. Vem har det starkaste laget? Vem kommer att ha en dålig dag på fel etapp? Hur många krascher kommer vi att tvingas bevittna? Vilka kommer att bli tvungna att kliva av? Vem kommer att bära Maillot jaune inför den sista etappen som traditionsenligt går in till Champs Èlysées i Paris?


Världens bästa cykelkommentatorer

Eurosport Sverige har världens bästa cykelkommentatorer. Det har hänt att jag har sett fram emot att se en cykeltävling på Europsport och sedan slagit av TV´n efter en stund. Då har min flickvän undrat om det inte var någon cykling på TV och då har jag svarat, jo det var det men det var inte Roberto och Anders. Roberto och Anders kan göra vilken tråkig cykeltävling som helst hur spännande som helst. Det blir inget Tour de France utan Roberto och Anders. De känner igen varenda proffscyklist på bara skuggbilden. De ser vem som vinner spurtpriserna och vem som är först över mållinjen i klungspurter varenda gång. De berättar allt det som de som inte är insatta i cykelsporten ser. De får hela Svenska folket att tycka att cykeltävlingar är hur spännande som helst och de gör det som om det vore den naturligaste sak i världen att utbilda svenska folket om cykelsportens innersta väsen. Om en cykeltävling är tråkig och inget händer berättar de om andra cykeltävlingar, hur våra damproffs har gjort ifrån sig på sistone eller berättar om någon enskilds cyklists vedermödor och öde. De kan till och med prata om andra sporter en stund, om mat- och dryckestraditioner i orten som passeras av cyklisterna eller om slottet, borgen, klostret eller kyrkan vi ser i bild. De bjuder alltid på sig själva till hundra procent. De är gravallvarliga och de skrattar så att de tappar andan. Varje etapp har allt, den är som ett Shakespeare drama. Men att lyssna på Roberto och Anders det är inte frågan för det måste man bara om man älskar cykel. Två mer engagerade, passionerade och kompetenta cykelkommentatorer finns inte på den här planeten. Jag minns det året när Roberto bantade och började cykelträna igen och Anders pikade honom varje dag på Tour de France genom att mitt i sändningen säga att nu tar jag fram mitt kaffe och mina mackor så kan du ta fram ditt pulver men Roberto blev deffad och vältränad och började vinna cykeltävlingar igen.

Historien om Knut den bajsnödige
Jag minns så många roliga historier som de har berättat under åren. Jag minns när de hade som tradition att Anders skulle berätta historien om när den norska stjärncyklisten Knut Knudsen blev bajsnödig mitt under VM loppet på Nürburgring 1978 varje år under Tour de France. Knut funderade över hur han skulle göra och löste det genom att ta av sig sin cykelkeps längst upp på banans enda backe. När han hade gjort det han skulle och kastade kepsen vid sidan av banan kom han på att cykelkepsar var det mest eftertraktade bland cykelfans men gjort var gjort i dubbel bemärkelse här. Jag minns ett år när Roberto frågade Anders var han hade hört den här historien och han svarade, på ett diskotek i Oslo och Roberto skrattade så att han tappade andan. Jag minns ett annat år när Roberto sa till Anders att du lägger ju till saker varje år till den här historien och Anders sa, att det gör jag väl inte alls. Det värsta med den här historien berättar inte Anders och det är att det troligen dessutom var en Bianchi keps eftersom Knut körde för Bianchi-Faema stallet 1978 och Bianchi kepsar var troligen de mest eftertraktade. De snackar inte “skit”, de berättar sanna historier och anekdoter.

Cyklisten med cykelbyxorna ut och in
Jag minns ett år när Roberto en dag sa att Anders, du har någonting du vill berätta och en Anders fortfarande i chocktillstånd berättade att han hade sett någonting som han aldrig någonsin hade sett förut. Han började med att räkna upp hur många mil han har cyklat, hur många tävlingar han har kört som amatör, hur många säsonger han var professionell cyklist i Italien och hur många mil ledarbil han har kört utan att någonsin tidigare ha sett det han nu hade sett och vi alla undrade där framför TV apparaterna vad i all världen karln hade sett för något. Det visade sig att en helt bedrövad Anders som man dessutom ska veta är stilpolisernas stilpolis hade sett den otroliga synen, en cyklist med cykelbyxorna ut och in. Och vem var den cyklisten, undrade Roberto försynt. Han heter Roberto Vacchi, svarade Anders utan att själv verka tro på det han sa trots att det var sant. Varje morgon innan Roberto och Anders sätter sig i den lilla skrubben för att kommentera Tour de France är de ute och cyklar. En dag efter cykelturen när Roberto hade tvättat sina cykelbyxor vrängde han dem ut och in innan han hängde upp dem som cyklister ofta gör för att de ska torka snabbare men den här morgonen var Roberto så trött så trött att han klev direkt ur sängen och i sina cykelbyxor utan att först vränga rätt dem. Efter ett par mils cykelåkning upptäcker Anders till sin stora förskräckelse att Roberto har cykelbyxorna ut och in och Anders tvingar honom att ta av sig dem efter vägen och vränga rätt dem igen. Det är sådana här historier jag ser fram emot att få höra på årets Tour de France. Jag bryr mig inte om ifall Touren startar på Nordpolen. Det spelar ingen roll vad det är för cykeltävling. Bara Roberto och Anders kommenterar för då blir det cykelfest. Vive le Tour de France!